♣♣♣♣♣ Pierwsza propozycja ♣♣♣♣
Mini szarlotki:
Przepis na około 6-8 szarlotek
masło 100 gram
mąka krupczatka 1,5 szklanki
żółtka 3 sztuki
sól szczypta
jabłka 3 sztuki
anyż 2 gwiazdki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
sok jabłkowy 4 łyżki
z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, poddusić z cukrem i anyżem( 10 minut), wyjąć anyż,mąkę wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do jabłek, wsypać cynamon.
Foremki wylepić ciastem( 2/3 ), podpiec 5 minut w 200 st., potem na podpieczone ciasto wyłożyć masę, resztę ciasta ( 1/3 )zetrzeć na tarce i posypać górę, piec 15 minut w 180 stopniach.