Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z jabłkami cz.1 ♣♣♣♣♣♣♣

Jesienią w mojej kuchni królują jabłka . Dziś przedstawię kilka pomysłów na wykorzystanie jabłek w wypiekach ,będą mini szarlotki, ciasto z jabłkami pachnące kokosem oraz tradycyjna szarlotka na cieście kruchym. Zapraszam :)

                

 

 

                   ♣♣♣♣♣ Pierwsza propozycja ♣♣♣♣

   Mini szarlotki:          

Przepis na około 6-8 szarlotek



masło 100 gram
mąka krupczatka 1,5 szklanki
żółtka 3 sztuki
sól szczypta



jabłka 3 sztuki
anyż 2 gwiazdki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
sok jabłkowy 4 łyżki

 


z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki.

Obrane jabłka pokroić w kostkę, poddusić z cukrem i anyżem( 10 minut), wyjąć anyż,mąkę wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do jabłek, wsypać cynamon.

Foremki wylepić ciastem( 2/3 ), podpiec 5 minut w 200 st., potem na podpieczone ciasto wyłożyć masę, resztę ciasta ( 1/3 )zetrzeć na tarce i posypać górę, piec 15 minut w 180 stopniach.

Ciasta z jabłkami cz.1  ♣♣♣♣♣♣♣

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak