Do sporządzenia ciasta potrzebujemy :
na ciasto kruche :
mąka krupczatka 1 szklanka
masło zimne 70 gram
żółtko 1 sztuka
sól szczypta
śmietana kwaśna 2 łyżki
beza :
wiórki kokosowe 100 gram
cukier 1/2 szklanki
białko 3 sztuki
oraz :
1 kg jabłek
rodzynki
30 gram
cukier 1/3 szklanki
Sposób przygotowania :
- z podanych składników na ciasto kruche zagnieść ciasto, następnie wylepić okrągła formę o średnicy 25 cm.ciastem i schłodzić.
- obrane jabłka pokroić w kostkę i poddusić z rodzynkami i cukrem
- beza: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru a na koniec wsypać uprażone wiórki kokosowe
- ciasto podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie wyłożyć jabłka na podpieczony spód, na jabłka wyłożyć bezę
- szarlotkę piec w 160 stopniach 30 minut.
- po upieczeniu trzeba ciasto posypać cukrem pudrem
- i już można jeść !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)