Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z jabłkami cz.2 ♣♣♣♣♣♣♣

Co powiecie na jabłecznik z kokosową pianką ? Połączenie jabłek i słodkiego kokosa w pianie z białek, chrupiąca góra. Pyszna szarlotka na kruchym spodzie, mniam, mniam :)

Do sporządzenia ciasta potrzebujemy :

na ciasto kruche :



mąka krupczatka 1 szklanka
masło zimne 70 gram
żółtko 1 sztuka
sól szczypta
śmietana kwaśna 2 łyżki

beza :

wiórki kokosowe 100 gram
cukier 1/2 szklanki
białko 3 sztuki

oraz :

1 kg jabłek
rodzynki
30 gram
cukier 1/3 szklanki

Sposób przygotowania :

  • z podanych składników na ciasto kruche zagnieść  ciasto, następnie wylepić okrągła formę o średnicy 25 cm.ciastem i schłodzić.
  •  obrane jabłka pokroić w kostkę i poddusić z rodzynkami i cukrem
  •  beza: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru a na koniec wsypać uprażone wiórki kokosowe
  •  ciasto podpiec 10 minut w 180 stopniach, następnie wyłożyć jabłka na podpieczony spód, na jabłka wyłożyć bezę
  • szarlotkę piec w 160 stopniach 30 minut.
  •  po upieczeniu trzeba ciasto posypać cukrem pudrem
  • i już można jeść !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  :) Ciasta z jabłkami cz.2 ♣♣♣♣♣♣♣

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak