♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
CIASTO KRUCHE :
mąka krupczatka 2,5 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtka 2 sztuki
NADZIENIE :
jabłka 4 sztuki
cukier 3 łyżki
imbir mielony 1 łyżeczka
cynamon mielony 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
mąkę posiekać z margaryna dodać żółtka, zagnieść ciasto, schłodzić 1 godz. w lodówce.
w tym czasie obrać jabłka, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
ciasto podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i przełożyć na okrągłą blaszkę, nakłuć, układać jabłka, posypać cynamonem, imbirem i cukrem,
drugą część ciasta rozwałkować i zakryć jabłka, z reszty ciasta można zrobić np.kratkę,
piec w 180 stopniach 30 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.