Z jabłkami można upiec wiele pysznych ciast, od takich prostych ucieranych po tarty, szarlotki czy ciasta z kremami. A właśnie zaczyna się sezon jabłkowy, więc trzeba korzystać. Zapraszam do wpisu.
Bardzo lubię piec ciasta z jabłkami i ciągle zaskakiwać moją rodziną nowym ciastem. Nawet zwykłą szarlotkę można urozmaicić dodając do ciasta cynamon a do jabłek rodzynki. Zamiast dużej szarlotki można upiec takie mini szarlotki i udekorować je bitą śmietaną. Bardzo pyszne są również tarty czy ciasta z kremami, wymagają one trochę więcej pracy, ale warto się poświęcić. Jabłka najczęściej kojarzą nam się z cynamonem i dodajemy go obowiązkowo do szarlotek, u mnie wtedy ląduje go bardzo dużo, po prostu nie żałuję. Podczas pieczenia unosi się cudowny zapach. Lubicie taki zapach? Oczywiście nie w każdych ciastach musi się znaleźć cynamon, bez niego ciasta są również pyszne. A teraz zapraszam do moich przepisów. Wybierzcie coś dla siebie.
Przepisy na sprawdzone ciasta:
Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.
Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kruche ciasto, pyszny krem i jabłka to wszystko sprawia, że tarta jest niezwykle pyszna. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowo-waniliowa:
2 jajka
1 śmietana 18 % ( 330 g )
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kilka małych jabłek
sok z cytryny
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy pozostałe składniki, śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku,szczyptę soli i proszku do pieczenia. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .
3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie.
4. Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie.
5. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.
6. Smacznego.
Mini szarlotki.
Pyszne, pachnące cynamonem, podane z bitą śmietaną smakują wybornie. Idealne na deser. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk. Ja uwielbiam z dużą ilością cynamonu. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka śmietany 12 %
12,5 dag masła lub margaryny
Nadzienie:
pół kilo jabłek
cynamon
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremek
cukier puder do oprószenia szarlotek
bita śmietana do szarlotek
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
3. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy,wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, na ciasto nakładamy porcje jabłek i oprószamy cynamonem (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy oprószyć je cukrem kryształem). Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy paski i układamy kratkę na jabłkach.
5. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
6. Szarlotki podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.
7. Smacznego.
Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami.
To ciasto piekłam pierwszy raz, a przepis mam już od wielu,wielu lat. Nie ukrywam, że ciasto wyszło pyszne, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości. Bardzo ładnie prezentuje się na stole. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
25 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
kilka jabłek
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Żółtka, cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, chwilę ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm 25 cm. Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, układamy rzędami na cieście.
2. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.
3. W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
4. Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc.
5. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą. Podajemy.
6. Smacznego.
Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.
Jest to troszkę inna szarlotka od tradycyjnej, ponieważ do ciasta dodałam cynamon, a do jabłek rodzynki. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Uwielbiam zapach cynamonu, więc do ciasta dodaję go bardzo,bardzo dużo:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
około 1 kg jabłek
garść rodzynek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cynamon według uznania
pół białka
kilka łyżek cukru
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4. Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka, posypujemy rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka, lekko dociskamy do brzegów. Białko lekko roztrzepujemy, smarujemy ciasto, posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.