Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z jabłkami.

Z jabłkami można upiec wiele pysznych ciast, od takich prostych ucieranych po tarty, szarlotki czy ciasta z kremami. A właśnie zaczyna się sezon jabłkowy, więc trzeba korzystać. Zapraszam do wpisu.

Z jabłkami można upiec wiele pysznych ciast, od takich prostych ucieranych po tarty, szarlotki czy ciasta z kremami. A właśnie zaczyna się sezon jabłkowy, więc trzeba korzystać. Zapraszam do wpisu.

Bardzo lubię piec ciasta z jabłkami i ciągle zaskakiwać moją rodziną nowym ciastem. Nawet zwykłą szarlotkę można urozmaicić dodając do ciasta cynamon a do jabłek rodzynki. Zamiast dużej szarlotki można upiec takie mini szarlotki i udekorować je bitą śmietaną. Bardzo pyszne są również tarty czy ciasta z kremami, wymagają one trochę więcej pracy, ale warto się poświęcić. Jabłka najczęściej kojarzą nam się z cynamonem i dodajemy go obowiązkowo do szarlotek, u mnie wtedy ląduje go bardzo dużo, po prostu nie żałuję. Podczas pieczenia unosi się cudowny zapach. Lubicie taki zapach? Oczywiście nie w każdych ciastach musi się znaleźć cynamon, bez niego ciasta są również pyszne. A teraz zapraszam do moich przepisów. Wybierzcie coś dla siebie.


Przepisy na sprawdzone ciasta:

Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.

Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kruche ciasto, pyszny krem i jabłka to wszystko sprawia, że tarta jest niezwykle pyszna. Zapraszam:)

Ciasta z jabłkami.
Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki cukru pudru


Masa śmietankowo-waniliowa:

2 jajka

1 śmietana 18 % ( 330 g )

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

4 łyżki cukru pudru

1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:

kilka małych jabłek

sok z cytryny

masło do posmarowania formy

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

 

2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy pozostałe składniki, śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku,szczyptę soli i proszku do pieczenia. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .


3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie.


4. Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie.


5. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.


6. Smacznego.

 

Mini szarlotki.

Pyszne, pachnące cynamonem, podane z bitą śmietaną smakują wybornie. Idealne na deser. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk. Ja uwielbiam z dużą ilością cynamonu. Zapraszam:)

Ciasta z jabłkami.
Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżka śmietany 12 %

12,5 dag masła lub margaryny


Nadzienie:

pół kilo jabłek

cynamon


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremek

bułka tarta do posypania foremek

cukier puder do oprószenia szarlotek

bita śmietana do szarlotek


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.


3. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.


4. Ciasto wałkujemy,wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, na ciasto nakładamy porcje jabłek i oprószamy cynamonem (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy oprószyć je cukrem kryształem). Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy paski i układamy kratkę na jabłkach.

 

5. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.


6. Szarlotki podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.

 

7. Smacznego.

 

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami.

To ciasto piekłam pierwszy raz, a przepis mam już od wielu,wielu lat. Nie ukrywam, że ciasto wyszło pyszne, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości. Bardzo ładnie prezentuje się na stole. Zapraszam:)

 Ciasta z jabłkami.

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

6 jajek

2 łyżki kakao

3 łyżki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Masa:

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

25 dag masła lub margaryny


Dodatkowo:

kilka jabłek

5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Żółtka, cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, chwilę ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm 25 cm. Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, układamy rzędami na cieście.


2. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.


3. W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.


4. Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc.


5. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą. Podajemy.


6. Smacznego.

 

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Jest to troszkę inna szarlotka od tradycyjnej, ponieważ do ciasta dodałam cynamon, a do jabłek rodzynki. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Uwielbiam zapach cynamonu, więc do ciasta dodaję go bardzo,bardzo dużo:)

Ciasta z jabłkami.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki śmietany 12 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:

około 1 kg jabłek

garść rodzynek

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

cynamon według uznania

pół białka

kilka łyżek cukru

bułka tarta do posypania formy

masło do posmarowania formy

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.


2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.


3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.


4. Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka, posypujemy rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.


5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka, lekko dociskamy do brzegów. Białko lekko roztrzepujemy, smarujemy ciasto, posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.


6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


7. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak