Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z jagodami.

Przez jednych nazywane borówkami leśnymi a przez innych jagodami. Zrywane na leśnych krzaczkach są pyszne. Chociaż w tym roku jest ich wyjątkowo mało i są bardzo drogie to warto się pokusić i upiec pyszne ciasto.

Przez jednych nazywane borówkami leśnymi a przez innych jagodami. Zrywane na leśnych krzaczkach są pyszne. Chociaż w tym roku jest ich wyjątkowo mało i są bardzo drogie to warto się pokusić i upiec pyszne ciasto.

Czy jest ktoś kto nie lubi tych owoców. Pysznych, pachnących i bardzo zdrowych. Szkoda tylko, że sezon na te owoce trwa tak krótko. Dlatego trzeba się spieszyć i korzystać ile się da. Najlepiej to będzie upiec pyszne ciasto. Do wyboru są torciki, kruche tarty, ucierane ciasta, serniki na zimno czy jagodzianki, każdy znajdzie coś dla siebie. A jak jest u Was? Lubicie jagody? Korzystacie z sezonowości w kuchni?

 

Ciekawostki o jagodach:

- nazywane jagodami, borówkami leśnymi, borówkami czarnymi, jagodami czarnymi i borówkami

- wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom

- dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i antocyjanów pomagają w leczeniu różnych postaci raka

- wspomagają zapobieganie wielu chorobom serca

- zawierają witaminy A, B, C i E, cynk, potas, sód, mangan i selen

- zawierają błonnik i liczne nasionka, które usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego

- spowalniają utratę wzroku i mogą zapobiec występowaniu wielu chorób oczu

- zapobiegają szybkiemu starzeniu się organizmu

- borówki mogą pomóc w pozbyciu się nadwagi

 

Moje przepisy na ciasta:

Ciasto ,, Jagodowa pychotka '' z miętową nutką.

Zapraszam na ciasto które jest bardzo pyszne i pachnące. Mięciutkie biszkopty przełożyłam kremem z leśnymi borówkami, do tego miętowo cytrynowa galaretka, całość dopełnia puszysta bita śmietana...czy może być coś pyszniejszego? Nie wiem tylko czemu cytrynowa galaretka zmieniła swój kolor. Zapraszam:)

Ciasta z jagodami.
Składniki:


Biszkopty:

6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki tortowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia


Krem maślano - jagodowy:

20 dag masła 82 %

półtorej szklanki borówek ( u mnie leśne )

4 łyżki cukru pudru

sok z cytryny według uznania

5 łyżek wiórek kokosowych


Dodatkowo:

1 cytrynowa galaretka

kilka gałązek mięty

500 ml gorącej wody

330 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku


Wykonanie:


1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty studzimy. Z podanych składników możemy upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.


3. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.

Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy borówki i sok z cytryny do smaku i ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy je z kremem ( już nie ucieramy ).


4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy biszkopt również z wierzchu.


5. Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu.Następnie gorącą miętową wodę przecedzamy przez gęste sito do miski, wsypujemy galaretkę i dokładnie ją rozpuszczamy, następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.


6. Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.


7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.


9. Stężone ciasto kroimy w kwadraty. Kremówkę przekładamy do szprycy i dekorujemy każdy kawałek wyciskając rozetki.


9. Ciasto jest gotowe do podania.


10. Smacznego.

 

Torcik biszkoptowo - borówkowy.

Sezon borówkowy trwa w pełni, zapraszam więc na bardzo pyszny i bardzo lekki torcik. Puszyste biszkopty przełożyłam pysznym kremem z borówkami i lekką pianką. Idealny na podwieczorek lub nawet dla gości. Może nie wyszedł mi tak ładny jak sobie zaplanowałam, ale zapewniam, że jest bardzo pyszny. Wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam:)

Ciasta z jagodami.
Składniki:


Biszkopt kakaowy:

3 jajka

pół szklanki cukru

szczypta soli

200 ml mąki tortowej

2 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt makowy:

3 jajka

pół szklanki cukru ( 125 ml )

szczypta soli

1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )

2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

12 dag mąki tortowej


Krem:

20 dag masła

250 ml borówek ( u mnie leśne )

sok z cytryny według uznania

cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )


Pianka:

2 szklanki śmietanki kremówki 30 %

2 galaretki malinowe

100 ml borówek ( u mnie leśne )

250 ml gorącej wody

ewentualnie cukier puder do smaku


Dodatkowo:

5 łyżek wiórek kokosowych


Wykonanie:


1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

W ten sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy.

 

2. Krem: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy ( cukier dodajemy według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypujemy borówki ( wcześniej umyte i dokładnie osuszone ), następnie ucieramy aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku i dokładnie ucieramy. Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.


3. Pianka: Galaretki dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie miksujemy, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam).


4. Przekładanie: Najpierw smarujemy makowy biszkopt kremem, na krem nakładamy porcje pianki, przekładamy biszkoptem kakaowym i tak postępujemy do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.


5. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

Po tym czasie torcik posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

Ciasta z jagodami.
Składniki:


Biszkopt kokosowy:

3 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki wiórek kokosowych

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowo - borówkowa:

330 ml śmietany kremówki 30 %

25 dag serka mascarpone

1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )

1 galaretka o smaku owoców leśnych

ewentualnie cukier puder do smaku


Dodatkowo:

1 galaretka o smaku owoców leśnych

pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )

około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )


Wykonanie:


1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.

Na koniec wsypujemy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.

Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.


2. 2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wykładamy folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie wkładamy do niej przestudzony biszkopt.


3. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie miksujemy je blenderem na gładki mus.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i ubijamy, następnie dodajemy borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku.

 

4. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Borówki płuczemy i osuszamy.

Delicje wbijamy wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypujemy borówkami.


5. Następnie torcik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Kto chętny na kawałeczek tarty? To niech podstawia talerzyk. Nie ukrywam, że tarta wyszła pyszna. Kruche ciasto z pysznym owocowym kremem, do tego biała czekolada...pycha. Zapraszam:)

Ciasta z jagodami.
Składniki:

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

1 jajko

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

1 szklanka borówek leśnych

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło lub margaryna do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

pół szklanki borówek leśnych do dekoracji

5 dag białej czekolady do dekoracji


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.


2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.


3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.

Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.


4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladą. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.

Po tym czasie kroimy i podajemy.


5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak