Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z malinami na zakończenie sezonu malinowego.

Co prawda sezon malinowy już się powoli kończy, a na krzaczkach czerwienią się ostatki malin to trzeba się śpieszyć żeby zdążyć upiec pyszne ciasto z tymi owocami. Ja uwielbiam ciasta z malinami. A wy? Myślę, że i Wy lubicie. Zapraszam do wpisu.

Co prawda sezon malinowy już się powoli kończy, a na krzaczkach czerwienią się ostatki malin to trzeba się śpieszyć żeby zdążyć upiec pyszne ciasto z tymi owocami. Ja uwielbiam ciasta z malinami. A wy? Myślę, że i Wy lubicie. Zapraszam do wpisu.

Mam tą przyjemność, że w swoim ogrodzie mam bardzo późną odmianę malin, mam nadzieję, że jeszcze długo nie będzie przymrozków, bo na krzaczkach wisi jeszcze sporo zielonych owoców, a te czerwone zrywam regularnie i piekę pyszne ciasta. Owoce są pięknie czerwone i soczyste, we wrześniu bardziej kwaśne, a teraz w październiku słodsze, więc idealnie nadają się do ciast i deserów.

W tym wpisie mam dla Was trzy propozycje na pyszne ciasta, sernik, ciasto czekoladowe i ciasto jasne, wszystkie pełne owoców. A jak jest u Was, pieczecie takie ciasta? Lubicie ciasta z malinami? Bo ja bardzo, słodkie ciasto z kwaśnymi owocami to zawsze dobre rozwiązanie.

Może spodoba Wam się któryś z moich sprawdzonym przepisów i upieczecie na podwieczorek. Serdecznie zapraszam i zachęcam. Smacznego.

Moje przepisy na ciasta z malinami:

Sernik z malinami na czekoladowym cieście.

I znowu mam dla Was sernik i znowu wyszedł mi pyszny, słodki i kwaśny. Lubicie serniki z owocami? Ja bardzo, a, że trwa sezon na maliny to właśnie taki sernik powstał. Dodam, że dość szybko znika kawałek po kawałeczku. To chyba oznacza, że wszystkim smakuje. Zapraszam kto chętny na kawałeczek :)

Ciasta z malinami na zakończenie sezonu malinowego.
Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

3 jajka

5 łyżek śmietany 12 %

4 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

5 jajek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

15 dag masła lub margaryny

olejek pomarańczowy według uznania


Dodatkowo:

2 szklanki świeżych malin


Wykonanie:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste ).


2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.


3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.


5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Ciasto z malinami.

To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarczy mieć maliny i kilka minut wolnego czasu, potem już tylko pieczenie i zjadanie. Ciasto jest idealne na podwieczorek, jest takie nie za słodkie i lekko kwaśne. Zapraszam :)

 Ciasta z malinami na zakończenie sezonu malinowego.

Składniki:


3 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki oleju

pół szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka świeżych malin


Wykonanie:


1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


2. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy.


3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, następnie układamy na nim maliny i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie studzimy.


4. Podajemy i smacznego życzę.

 

Czekoladowe ciasto z malinami.

Lubicie ciasta czekoladowe? Jeśli tak to mam dla Was bardzo pyszniutkie i proste w wykonaniu ciasto. Wilgotne od czekolady i malin, takie idealne na podwieczorek. Spróbujcie, bardzo polecam. Osobiście to ze zdjęć jestem mało zadowolona, ale taka ponura pogoda za oknem, że nie potrafię zrobić ładniejszych zdjęć. Zapraszam na ciasto :)

Ciasta z malinami na zakończenie sezonu malinowego.
Składniki:


4 jajka

1 szklanka cukru

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki tortowej

2 kopiaste łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 dag mlecznej czekolady

1 cukier waniliowy

2 szklanki świeżych malin


Wykonanie:


1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy, aż masa będzie puszysta, kolejno wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je w ciasto.


4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.


5. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak