Kiedyś nie wyobrażałam sobie jak można jeść ciasto na słodko z jakimś warzywem, a teraz nie wyobrażam sobie jak można nie jeść ciast z warzywami. Ciasto można przygotować z dodatkiem marchewki, cukinii czy dyni. Zapewniam Was, że takie ciasta są pyszne. Serdecznie zapraszam do wpisu.
Kto jeszcze nie próbował ciasta na słodko z warzywami to bardzo zachęcam, żeby się przełamać i spróbować, zapewniam, że smak Was zaskoczy. Wbrew wyobrażeniom te ciasta są pyszne. Cukinia doskonale komponuje się w cieście czekoladowym, a dynia czy marchewka w cieście z dodatkiem przyprawy do piernika czy cynamonu. W końcu trwa sezon na te warzywa, więc warto spróbować. Takie ciasta są idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej herbaty czy kawy. Dodam, że takim ciastem można zaskoczyć gości czy rodzinę. Bardzo polecam moje przepisy. Wybierzcie coś dla siebie i biegnijcie do kuchni.
Moje propozycje na ciasta z warzywami.
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z dynią.
To ciasto jest idealne dla wielbicieli dyni, ponieważ jest ona mocno wyczuwalna w tym cieście. Dodatek czekolady i cynamonu sprawia, że jest ono bardzo pyszne. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru
5 łyżek oleju
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
40 dag miąższu dyni
Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i startą na dużych oczkach czekoladę,dokładnie ucieramy. Dynię myjemy, osuszamy,usuwamy pestki i obieramy, następnie odważamy 40 dag miąższu i kroimy go w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy do ciasta i mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy w formie, wyjmujemy, kroimy i podajemy.
4. Smacznego.
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i karmelizowaną marchewką.
Ciasto marchewkowe jest pyszne i idealnie wilgotne. Serek mascarpone nadaje mu delikatności.
Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sposób wykonać dekorację. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
7 łyżek oleju
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
pół szklanki rodzynek
pół szklanki cukru
Masa:
25 dag serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
Dekoracja:
1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
sok z cytryny (według uznania )
sok z pomarańczy (według uznania )
Wykonanie:
1. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i startą marchewkę, mieszamy łyżką.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
3. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
4. Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Wystudzoną czekoladę ucieramy z serkiem mascarpone.
5. Przygotowaną masę przekładamy ciasto, smarujemy również cieniutko wierzch ciasta.
6. Dekoracja: Marchewkę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie dodajemy do niej masło cukier sok z pomarańczy i cytryny i smażymy aż marchewka będzie szklista cały czas mieszając. Studzimy.
7. Wystudzoną marchewką dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
8. Kroimy i podajemy.
9. Smacznego życzę.
Brownie z cukinią.
Zaintrygowało mnie ciasto z cukinią,więc postanowiłam je upiec.Wyszło tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki oleju ( 125 ml )
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
8 kopiastych łyżek kakao
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 szklanki cukinii ( startej na tarce o dużych oczkach )
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
1. Cukinię myjemy,osuszamy ,cieniutko obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Cukinię przekładamy na sitko i osączamy ewentualnie z soku.
2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę,dodajemy cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, kakao, ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
7. Smacznego.
Ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe jest bardzo, bardzo pysznie, niezwykle mięciutkie i wilgotne. Pięknie pachnie przyprawami. Ja je bardzo uwielbiam. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki
3 jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół szklanki rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie wlewamy olej i jeszcze chwile ubijamy.
2. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, następnie ścieramy na tace o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
2. Mąkę przesiewamy z przyprawami, następnie dodajemy do ubitych jajek i mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki i marchewkę, mieszamy dokładnie.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.