Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z warzywami? Czemu nie?

Kiedyś nie wyobrażałam sobie jak można jeść ciasto na słodko z jakimś warzywem, a teraz nie wyobrażam sobie jak można nie jeść ciast z warzywami. Ciasto można przygotować z dodatkiem marchewki, cukinii czy dyni. Serdecznie zapraszam do wpisu.

Kiedyś nie wyobrażałam sobie jak można jeść ciasto na słodko z jakimś warzywem, a teraz nie wyobrażam sobie jak można nie jeść ciast z warzywami. Ciasto można przygotować z dodatkiem marchewki, cukinii czy dyni. Zapewniam Was, że takie ciasta są pyszne. Serdecznie zapraszam do wpisu.

 

Kto jeszcze nie próbował ciasta na słodko z warzywami to bardzo zachęcam, żeby się przełamać i spróbować, zapewniam, że smak Was zaskoczy. Wbrew wyobrażeniom te ciasta są pyszne. Cukinia doskonale komponuje się w cieście czekoladowym, a dynia czy marchewka w cieście z dodatkiem przyprawy do piernika czy cynamonu. W końcu trwa sezon na te warzywa, więc warto spróbować. Takie ciasta są idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej herbaty czy kawy. Dodam, że takim ciastem można zaskoczyć gości czy rodzinę. Bardzo polecam moje przepisy. Wybierzcie coś dla siebie i biegnijcie do kuchni.

 


Moje propozycje na ciasta z warzywami.

 

Ciasto czekoladowo-cynamonowe z dynią.

To ciasto jest idealne dla wielbicieli dyni, ponieważ jest ona mocno wyczuwalna w tym cieście. Dodatek czekolady i cynamonu sprawia, że jest ono bardzo pyszne. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

Ciasta z warzywami? Czemu nie?
Składniki:


3 jajka

pół szklanki cukru

5 łyżek oleju

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżeczka cynamonu

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

40 dag miąższu dyni


Wykonanie:


1. Jajka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i startą na dużych oczkach czekoladę,dokładnie ucieramy. Dynię myjemy, osuszamy,usuwamy pestki i obieramy, następnie odważamy 40 dag miąższu i kroimy go w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy do ciasta i mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm.


3. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy w formie, wyjmujemy, kroimy i podajemy.


4. Smacznego.

 

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i karmelizowaną marchewką.

Ciasto marchewkowe jest pyszne i idealnie wilgotne. Serek mascarpone nadaje mu delikatności.

Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sposób wykonać dekorację. Zapraszam:)

Ciasta z warzywami? Czemu nie?
Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki

7 łyżek oleju

3 jajka

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka cynamonu

pół szklanki rodzynek

pół szklanki cukru


Masa:

25 dag serka mascarpone

1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )


Dekoracja:

1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki

4 łyżki cukru

1 łyżeczka masła

sok z cytryny (według uznania )

sok z pomarańczy (według uznania )


Wykonanie:


1. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i startą marchewkę, mieszamy łyżką.


2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


3. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

 

4. Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Wystudzoną czekoladę ucieramy z serkiem mascarpone.

 

5. Przygotowaną masę przekładamy ciasto, smarujemy również cieniutko wierzch ciasta.

 

6. Dekoracja: Marchewkę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie dodajemy do niej masło cukier sok z pomarańczy i cytryny i smażymy aż marchewka będzie szklista cały czas mieszając. Studzimy.

 

7. Wystudzoną marchewką dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.


8. Kroimy i podajemy.


9. Smacznego życzę.

 

Brownie z cukinią.

Zaintrygowało mnie ciasto z cukinią,więc postanowiłam je upiec.Wyszło tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Zapraszam:)

Ciasta z warzywami? Czemu nie?
Składniki:


Ciasto:

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki oleju ( 125 ml )

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

pół szklanki jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki tortowej

8 kopiastych łyżek kakao

pół łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

2 szklanki cukinii ( startej na tarce o dużych oczkach )


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Wykonanie:


1. Cukinię myjemy,osuszamy ,cieniutko obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Cukinię przekładamy na sitko i osączamy ewentualnie z soku.


2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę,dodajemy cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, kakao, ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.


3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.


5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy aż będzie gęsta i szklista.


6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.


7. Smacznego.

 

Ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe jest bardzo, bardzo pysznie, niezwykle mięciutkie i wilgotne. Pięknie pachnie przyprawami. Ja je bardzo uwielbiam. Zapraszam:)

Ciasta z warzywami? Czemu nie?
Składniki:


Ciasto:

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki

3 jajka

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

pół szklanki rodzynek


Dodatkowo:

cukier puder do posypania


Wykonanie:


1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie wlewamy olej i jeszcze chwile ubijamy.


2. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, następnie ścieramy na tace o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.


2. Mąkę przesiewamy z przyprawami, następnie dodajemy do ubitych jajek i mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki i marchewkę, mieszamy dokładnie.


3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


5. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.


6. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

Babeczka35 31.08.2017 07:23
Dokładnie tak, są pyszne:)
bietka 22.08.2017 15:20
ciasta z warzywami sa bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak