Na bazarkach i w sklepach można już kupić pyszne, dojrzałe i aromatyczne śliwki. Najpyszniejsze z użyciem tych owoców są ciasta. Można upiec kruche, drożdżowe czy ucierane. Zapraszam po kilka inspiracji.
Jestem wielką wielbicielką ciast z owocami, zawsze staram się każdy sezonowy owoc wykorzystać kilka razy. Latem owoce są najlepsze, pachnące słońcem i bardzo dojrzałe. Tym razem postawiłam na śliwki, które bardzo lubię, a można z nich przygotować bardzo pyszne ciasta, od kruchych po drożdżowe i ucierane. Takie idealne na podwieczorek. A jak jest u Was? Lubicie śliwki? Zachęcam pieczcie z nimi ciasta lub zjadajcie na surowo.
Polecam Wam kilka moich przepisów:
Trójkąty ze śliwką.
Zaletą tych ciasteczek jest to, że szybko je się robi, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Pomimo, że są drożdżowe to wychodzą kruche. Polecam do popołudniowej kawki. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
125 dag masła lub margaryny ( pół kostki )
1 jajko
1 cukier waniliowy
4 łyżki śmietany 12 %
3 dag drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
pół kilo śliwek węgierek
cukier puder do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem waniliowym, jajkiem i szczyptą soli. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby podrosły.
2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i zagnieść gładkie ciasto.
3. Ciasto wałkować,kroić kwadraty, na środek kłaść połowę śliwki .
4. Zlepić tak ,aby powstał trójkąt.
5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut.
6. Upieczone ostudzić i posypać cukrem pudrem.
7. Smacznego.
Ciasto korzenne ze śliwkami.
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Przyprawy korzenne nadają mu ciekawy smak. Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
około 30 dag śliwek
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i przyprawy, dokładnie ubijamy.
2. Do masy dodajemy obie mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.
4. Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przygotowane śliwki układamy na cieście.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu.
Uwielbiam takie proste ciasta, robi się je bardzo szybki i są pyszne. Do tarty dodałam śliwki i oprószyłam cynamonem. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się cudowny zapach. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
białko
cukier 1-2 łyżki
około 30 dag śliwek
masło do posmarowania tortownicy
cynamon według uznania
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem, na cieście zrobić około 5 cm brzeg, następnie lekko docisnąć go do ciasta.
2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.
3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.
4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Smacznego.
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.
Trwa sezon na śliwki,warto więc upiec z nimi ciasto. Po za czasem oczekiwania ciasto nie jest pracochłonne. Drożdżówka wyszła taka w sam raz, lekko słodka z nutką kwaskowatych śliwek. Do tego pyszna kruszonka. Polecam do kubka pysznej kawy lub herbaty. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
4 dag drożdży
pół szklanki cukru
szczypta soli
około 1 szklanka ciepłego mleka
4 szklanki mąki tortowej
5 dag masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
10 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około półtora kilograma śliwek
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ruszyły. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, utarte jajka, stopione i przestudzone masło, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście skórką do ciasta.
3. Podane składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.