Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta ze śliwkami.

Na bazarkach i w sklepach można już kupić pyszne, dojrzałe i aromatyczne śliwki. Najpyszniejsze z użyciem tych owoców są ciasta. Można upiec kruche, drożdżowe czy ucierane. Zapraszam po kilka inspiracji.

Na bazarkach i w sklepach można już kupić pyszne, dojrzałe i aromatyczne śliwki. Najpyszniejsze z użyciem tych owoców są ciasta. Można upiec kruche, drożdżowe czy ucierane. Zapraszam po kilka inspiracji.

Jestem wielką wielbicielką ciast z owocami, zawsze staram się każdy sezonowy owoc wykorzystać kilka razy. Latem owoce są najlepsze, pachnące słońcem i bardzo dojrzałe. Tym razem postawiłam na śliwki, które bardzo lubię, a można z nich przygotować bardzo pyszne ciasta, od kruchych po drożdżowe i ucierane. Takie idealne na podwieczorek. A jak jest u Was? Lubicie śliwki? Zachęcam pieczcie z nimi ciasta lub zjadajcie na surowo.


Polecam Wam kilka moich przepisów:

Trójkąty ze śliwką.

Zaletą tych ciasteczek jest to, że szybko je się robi, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Pomimo, że są drożdżowe to wychodzą kruche. Polecam do popołudniowej kawki. Zapraszam:)

 Ciasta ze śliwkami.

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

125 dag masła lub margaryny ( pół kostki )

1 jajko

1 cukier waniliowy

4 łyżki śmietany 12 %

3 dag drożdży

szczypta soli


Dodatkowo:

pół kilo śliwek węgierek

cukier puder do posypania

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem waniliowym, jajkiem i szczyptą soli. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby podrosły.


2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i zagnieść gładkie ciasto.


3. Ciasto wałkować,kroić kwadraty, na środek kłaść połowę śliwki .


4. Zlepić tak ,aby powstał trójkąt.


5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut.


6. Upieczone ostudzić i posypać cukrem pudrem.


7. Smacznego.

 

Ciasto korzenne ze śliwkami.

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Przyprawy korzenne nadają mu ciekawy smak. Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach. Zapraszam :)

Ciasta ze śliwkami.
Składniki:

Ciasto:

3 jajka

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

pół łyżeczki mielonego imbiru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych


Dodatkowo:

około 30 dag śliwek


Wykonanie:


1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i przyprawy, dokładnie ubijamy.


2. Do masy dodajemy obie mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.


3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.


4. Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przygotowane śliwki układamy na cieście.


5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu.

Uwielbiam takie proste ciasta, robi się je bardzo szybki i są pyszne. Do tarty dodałam śliwki i oprószyłam cynamonem. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się cudowny zapach. Zapraszam:)

Ciasta ze śliwkami.
Składniki:

Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

1 jajko

1 łyżka śmietany 12 %

15 dag masła lub margaryny

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

białko

cukier 1-2 łyżki

około 30 dag śliwek

masło do posmarowania tortownicy

cynamon według uznania


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem, na cieście zrobić około 5 cm brzeg, następnie lekko docisnąć go do ciasta.


2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki, następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.


3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.


4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


5.Smacznego.

 

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.

Trwa sezon na śliwki,warto więc upiec z nimi ciasto. Po za czasem oczekiwania ciasto nie jest pracochłonne. Drożdżówka wyszła taka w sam raz, lekko słodka z nutką kwaskowatych śliwek. Do tego pyszna kruszonka. Polecam do kubka pysznej kawy lub herbaty. Zapraszam:)

Ciasta ze śliwkami.
Składniki:

Ciasto:

3 jajka

4 dag drożdży

pół szklanki cukru

szczypta soli

około 1 szklanka ciepłego mleka

4 szklanki mąki tortowej

5 dag masła

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


Kruszonka:

10 dag masła

10 dag cukru

20 dag mąki tortowej


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

około półtora kilograma śliwek

masło do posmarowania blaszki


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ruszyły. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, utarte jajka, stopione i przestudzone masło, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście skórką do ciasta.


3. Podane składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.


4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak