Ciasteczka to nasza mała pokusa , której nie potrafimy się oprzeć. Rodzajów ciasteczek jest tak dużo ile ludzi na świecie , ponieważ można je tworzyć a różne sposoby o różnych walorach artystycznych , smakach czy kształtach. Najbardziej przyjemnymi smakowo do których ciągle wracamy są te najbardziej prostsze ciasteczka , które można wykonać w kilka chwil.
Zapraszam na moje propozycje ciasteczek
Ciasteczka z kawałkami brzoskwiń
Składniki :
- mąka pszenna 30 dag
- jajka 1
- kisiel cytrynowy 1 opakowanie
- cukier kryształ 4 łyżki
- proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
- margaryna 3 łyżki
- brzoskwinie kilka sztuk
Wykonanie :
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz brzoskwiń .
Bierzemy łyżkę i delikatnie mieszamy na stolnicy wszystkie składniki.Z lekko połączonych ze sobą składników zagniatamy ręcznie ciasto . Ciasto dajemy do miski i przykrywamy folią aluminiową . Ciasto wstawiamy do lodówki na około 40 minut . Po wyciągnięciu ciasta z lodówki . Ciasto rozwałkowujemy i większą szklanką wykrawamy koła . Brzoskwinie myjemy i osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki . Na po wykrawanych kołach układamy po dwa 2 kawałki brzoskwiń i zamykamy je tak jakbyśmy lepili pierożki . Gotowe ciasteczka przekładamy na wysmarowaną blachę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasteczka uśmiechy
Składniki :
- mąka pszenna 2 szklanki
- masło 25 dag
- jajka 2
- proszek do pieczenia 1.5 małej łyżeczki
- cukier kryształ 3 łyżki
- kakao 2 łyżki
Wykonanie :
Na stolnicę dajemy mąką , proszek do pieczenia , jajka , margarynę cukier kryształ. Całość siekamy nożem . Następnie ciasto zagniatamy . Po zagnieceniu formujemy w kulę . Kulę dajemy do miski i wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut . Po wyciągnięciu kulki ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy literką koła . Czynność powtarzamy do skończenia się ciasta . Następnie na gotowych kółkach robimy oczy i uśmiechy . Na posmarowaną blachę dajemy ciasteczka i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni .
Ciasteczka czekoladowe
Składniki :
• mąka pszenna 1.5 szklanki
• jajka 2
• margaryna 2 łyżki
• budyń czekoladowy 1 opakowanie
• cukier kryształ 3.5 łyżki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
• sól szczypta
Wykonanie :
Wszystkie składniki dajemy na stolnicę. Z podanych składników tworzymy kopiec, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Następnie zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu dajemy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulę. Wszystkie czynności powtarzamy do skończenia się ciasta. Gotowe kuleczki dajemy na posmarowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-18 minut w temperaturze 160-180 stopni.