Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka na różne okazje

Małe, słodkie co nieco, któremu nikt się nie oprze. Domowe ciasteczka to świetna alternatywa dla tych sklepowych. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do świątecznej kawy.

Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Choć przed świętami z reguły pieczemy pierniczki, warto także przygotować inne ciasteczka, które z powodzeniem mogą stać się słodkim upominkiem dla najbliższych. Ciastka kruche idealnie nadają się do przechowywania. Z powodzeniem więc, można upiec większą porcję i przechowywać je w szczelnie zamykanej, metalowej puszcze. Kokosanki to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek, które zostają np. po pieczeniu ciast kruchych, lemon curd czy innych pyszności. Do ich przygotowania można użyć także białek zamrożonych wcześniej. Kokosanki są chrupiące i delikatne, a zrazem bardzo aromatyczne. Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe ciastka polecam te z płatków owsianych z bananem  i ziarnami lub pełnoziarniste z płatkami pszennymi. Obie propozycje świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do szkoły czy pracy i z pewnością zachwycą miłośników zdrowego odżywiania. Miłośnicy owocowych wypieków także znajdą coś dla siebie. Z pewnością zachwyci ich smak ciastek z jabłkami zamkniętych w fantazyjnej kratce.
Bez względu na to, na które ciasteczka się skusicie, z pewnością będziecie zadowoleni. Idealnie sprawdzą się nie tylko na świąteczny stół, czy słodki prezent, ale także jako dodatek do poświątecznej popołudniowej kawy. Miłego chrupania!


Orkiszowe ciasteczka z ziarnami

Ciasteczka na różne okazje
Składniki (na ok. 20 dużych ciastek):
150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 
150 g mąki pszennej
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
1 małe jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu 

Mąki wymieszać z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą spodu szklanki maczanym w mące. Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić na blaszce. 

Fit ciasteczka z płatków owsianych

Ciasteczka na różne okazje
Składniki (na ok. 9 małych ciasteczek):
100 g płatków owsianych górskich
2 małe banany (masa netto ok. 180 g)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka otrębów żytnich
1 łyżka łuskanego słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
1/2 łyżki siemienia lnianego

Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać startą skórkę z pomarańczy, płatki owsiane, siemię, słonecznik, sezam oraz miód. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Odstawić na ok. 10 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi wodą dłońmi formować małe kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ułożyć na papierze. Piec przez około 18-20 minut do zrumienienia. Smacznego! 

Rady: Aby ciastka miały intensywniejszy smak można wcześniej podprażyć płatki owsiane na suchej patelni. 

Kokosanki

Ciasteczka na różne okazje
Składniki:
3 białka z dużych jajek
szczypta soli
220 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki* cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

*szklanka 250 ml

Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy białka podwoją swoją objętość stopniowo dosypywać cukier. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Do piany dodać wiórki kokosowe i mąkę. Delikatnie wymieszać całość do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) porcje ciasta, zachowując większe odstępy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia. 

Kruche, maślane ciasteczka

Ciasteczka na różne okazje
Składniki (na ok. 30 ciastek):
300 g mąki pszennej
180 g masła 82%
120 g cukru pudru
1 jajko 
szczypta soli


Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiać, dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk i dołek. W środek wlać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę i wałek posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać ciastka i układać w niewielkiej odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10-14 minut do zarumienienia. Ciasta wystudzić na kratce. Smacznego! 

Rady: Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, trzeba szybko zagnieść je ręcznie lub w robicie. 
Aby ciasto było kruche musi być dobrze schłodzone. Na kruchość ciastek wpływa nie tylko odpowiedni czas schłodzenia, ale także temperatura w pomieszczeniu, dlatego od razu po ułożeniu ciastek na blachę należy włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika. 
Ciastka po upieczeniu należy od razu zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę, nagrzana blacha może dodatkowo zbyt mocno zarumienić spód ciastek.

Ciastka z jabłkami

Ciasteczka na różne okazje


Składniki:
450 g mąki (plus ewentualnie mąka do podsypania)
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze wypieki można dać więcej)
1 duże jajko (lub 2 małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania wierzchu)
jabłka (małe)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Posiekać. Dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (można obrać ze skórki), pokroić na ćwiartki lub połówki i poukładać na cieście w kilku centymetrowych odstępach. Posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka do kratkowania zrobić nacięcia. Ciasto rozciągnąć i nałożyć na ciasto z jabłkami. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasta z jabłkiem w środku. Skleić brzegi. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Ciastka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu. 

Dwukolorowe ślimaczki

Ciasteczka na różne okazje
Składniki:
350 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
300 g cukru
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao
skórka starta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dosypać mąkę z proszkiem i ugnieść elastyczne ciasto. Ciasto przekroić na 2 części. Do jednej dodać skórkę startą z cytryny, a do drugiej kakao i aromat rumowy. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Schłodzone ciasta rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schować na kolejne 15 minut do zamrażalnika. Schłodzony wałek ciasta kroić na plasterki około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.

Pełnoziarniste ciastka z płatkami pszennymi

Ciasteczka na różne okazje
Składniki
1 szklanka płatków pszennych (szklanka 250 ml)
1 szklanka płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
2 jajka
100 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 (może być mniej) szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałowych

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Masło roztapiamy w mikrofalówce lub na gazie. Do suchych składników dodajemy jajka i masło, mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.

 

Ola1984 23.12.2016 10:40
Dzięki dziewczyny, życzę smacznego chrupania :)
motylekgoha 22.12.2016 13:18
czas n ciasteczka :) super
KORAL 20.12.2016 23:06
Ciasteczka jak malowane :)
bietka 20.12.2016 21:01
smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak