Oprócz pierniczków na świąteczny stół można przygotować pyszne i pachnące ciasteczka. W tym wpisie zaproponuję Wam dwa moje ulubione przepisy na ciasteczka. Serdecznie zapraszam.
Zapach i smak ciasteczek kruchych jest cudowny, najlepiej jest upiec je na maśle i na samych żółtkach bez użycia proszku do pieczenia. Będą wtedy idealnie kruche i rozpływające się w ustach. A jeśli dodamy do nich cynamon czy sok świeżo wyciśnięty z cytrusów to nie dość, że będą pięknie pachnieć to jeszcze wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Bardzo zapraszam, wybierzcie któreś ciasteczka, upieczcie i dajcie znać czy smakowały.
Ciasteczka, które Wam polecam:
1. Cynamonowe ciasteczka z makiem.
Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
4. Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.
2. Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem.
Lubicie ciasteczka? Pieczecie? Ja uwielbiam i często piekę. A może skorzystacie z mojego przepisu i upieczecie na Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że wyszły mi tak pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach, nie ma co ukrywać, że ciasteczka na samych żółtkach są najlepsze. Moje dodatkowo pięknie pachną cytrusami. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
Lukier:
1 zimne białko
około1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
4. Podanie : Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce.
Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.
Smacznych inspiracji życzę.