Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka na świąteczny stół.

Oprócz pierniczków na świąteczny stół można przygotować pyszne i pachnące ciasteczka. W tym wpisie zaproponuję Wam dwa moje ulubione przepisy na ciasteczka. Serdecznie zapraszam.

Oprócz pierniczków na świąteczny stół można przygotować pyszne i pachnące ciasteczka. W tym wpisie zaproponuję Wam dwa moje ulubione przepisy na ciasteczka. Serdecznie zapraszam.

Zapach i smak ciasteczek kruchych jest cudowny, najlepiej jest upiec je na maśle i na samych żółtkach bez użycia proszku do pieczenia. Będą wtedy idealnie kruche i rozpływające się w ustach. A jeśli dodamy do nich cynamon czy sok świeżo wyciśnięty z cytrusów to nie dość, że będą pięknie pachnieć to jeszcze wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Bardzo zapraszam, wybierzcie któreś ciasteczka, upieczcie i dajcie znać czy smakowały.

 

Ciasteczka, które Wam polecam:


1. Cynamonowe ciasteczka z makiem.


Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:)

 

Ciasteczka na świąteczny stół.


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

20 dag masła lub margaryny

2 żółtka

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.


3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.


4. Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

 


2. Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem.


Lubicie ciasteczka? Pieczecie? Ja uwielbiam i często piekę. A może skorzystacie z mojego przepisu i upieczecie na Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że wyszły mi tak pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach, nie ma co ukrywać, że ciasteczka na samych żółtkach są najlepsze. Moje dodatkowo pięknie pachną cytrusami. Bardzo polecam. Zapraszam :)

 

Ciasteczka na świąteczny stół.


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy


Lukier:

1 zimne białko

około1 szklanka cukru pudru


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

dowolna cukrowa posypka


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.


2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.


3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.


4. Podanie : Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce.

Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak