Ciasteczka z dżemem truskawkowym
Składniki
- mąka pszenna 3 szklanki
- masło lub margaryna 30 dag
- cukier puder 4 łyżki
- cukier puder do posypki
- dżem truskawkowy 1 mały słoiczek
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- jajko 2
Wykonanie:
Z mąki, masła, jajek, cukru pudru oraz cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 45 minut. Po wyciągnięciu ciasta ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy literatką kółka. Gotowe wykrojone ciasteczka kładziemy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka smarujemy dżemem truskawkowym i przykładamy drugą połówką ciasteczka. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.