Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciastka rurki: rurki z kremem.

Czy jest ktoś kto nie lubi półfrancuskich rurek z pysznym kremem. Może to to być krem budyniowy lub śmietankowy, w zależności co kto lubi. Obficie oprószone cukrem pudrem lub udekorowane czekoladą są pyszne.

Czy jest ktoś kto nie lubi półfrancuskich rurek z pysznym kremem. Może to to być krem budyniowy lub śmietankowy, w zależności co kto lubi. Obficie oprószone cukrem pudrem lub udekorowane czekoladą są pyszne.

Takie rurki można przygotować na różne imprezy rodzinne czy tak po prostu na podwieczorek. Zaraz po przygotowaniu są bardzo kruche, ale gdy trochę poleżą do zmiękną. Ciasto robimy półfrancuskie, więc jest ono bez cukru, dlatego trzeba przygotować bardzo słodkie nadzienie. Aby przygotować te nadziewane ciasteczka będziemy jeszcze potrzebowali metalowych foremek do pieczenia rurek. Krem robimy taki jak lubimy, może być budyniowy na żółtkach lub po prostu ubita śmietanka. Bardzo polecam takie rurki, kto jeszcze takich nie piekł to zachęcam do wypróbowania któregoś z moich przepisów.

 

Moje przepisy. Zapraszam:

Rurki z kremem.

Zapewniam, że na takie rurki z kremem każdy się skusi. Kruche ciasto, pyszny i słodki krem, to wszystko sprawia, że gdy zjemy jedną to zaraz sięgamy po następną. Najlepsze... Zapraszam:)

Ciastka rurki: rurki z kremem.
Składniki:


Ciasto:

50 dag mąki tortowej

1 szklanka śmietany 12 %

25 dag masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli


Krem:

2 żółtka

1 jajko

1 szklanka cukru

2 i pół szklanki mleka

2 cukry waniliowe

5 łyżek mąki tortowej


Dodatkowo:

cukier puder do posypania

maka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelkiem posmarujemy olejem, ale tylko za pierwszym razem. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


3. Krem: jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę, dodajemy 1 szklankę mleka i mąkę, dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Zmiksowane jajka wlewamy na gorące mleko przez gęste sitko, żeby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia kremu cały czas mieszając. Uważamy, żeby krem się nie przypalił.


4. Gorącym kremem nadziewamy upieczone rurki.


5. Gotowe rurki oprószyć cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia kremu.


6. Smacznego.

 

Rurki z kremem cappuccino i czekoladą.

Czy jest ktoś kto nie lubi kruchych rurek napełnionych pysznym kremem? Chyba nie? Polecam, więc Wam pyszne rurki z kremem o smaku cappuccino, ja użyłam o smaku waniliowym. Są tak pyszne, że gdy zjemy jedną zaraz sięgamy po następną. Zapraszam

 Ciastka rurki: rurki z kremem.

Składniki:


Ciasto:

50 dag mąki tortowej

1 szklanka śmietany 12 %

25 dag masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli


Krem:

2 śmietany typu ,,Śnieżka ''

400 ml zimnego mleka

4 kopiaste łyżki ulubionej kawy cappuccino


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

10 dag mlecznej czekolady

dowolna posypka

olej do posmarowania foremek


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek dokładnie studzimy.


3. Śnieżki ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy cappuccino i dokładnie ubijamy. Następnie tak przygotowanym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki.


4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią rurki, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.


5. Tak przygotowane rurki są gotowe do podania.


6. Smacznego.

 

Rurki z bitą śmietaną.

Bardzo słodkie, ale trudno im się oprzeć. Wystarczy poświęcić trochę czasu i mamy pyszny deser. Moja rodzina uwielbia rurki z bitą śmietaną. Zapraszam:)

Ciastka rurki: rurki z kremem.

 Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli

Nadzienie:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do posmarowania foremek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób wykonania:


1. Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.


2. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy paski o szerokości 2 cm, następnie owijamy nimi foremki do rurek, które za pierwszym razem należy posmarować olejem.


3. Rurki układamy na blasze do pieczenia.


4. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.


5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.


6. Za pomocą szprycy napełniamy rurki i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

bietka 03.08.2017 09:29
uwielbiam rurki, a Twoje propozycje wszystkie są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak