Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo - śmietanowo - czekoladowe

Nie ma nic lepszego niż pyszny kawałek domowego ciasta.

Kawałek domowego ciasta, do niego kubek gorącej kawy lub herbaty to idealna propozycja na słodkie co nie co. Domowe ciasta zawsze znikają w mgnieniu oka. W moim domu tak jest, każde ciasto znika ekspresowo. Co prawda jest ono czasochłonne ale warto poświecić czas na jego przygotowanie. Takie ciacho w sam raz na dosłownie każdą okazję.

 

Ciasto budyniowo - śmietanowo - czekoladowe

 

Ciasto budyniowo - śmietanowo - czekoladowe

 

Biszkopt :
5 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
1 łyżka ciemnego kakao ( czubata )
3 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru

Masa budyniowa :
750 ml mleka 3,2 %
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku
200 g miękkiego masła
100 g białych michałków

Masa śmietanowa :
250 g śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
100 g białych michałków

Dodatkowo :
ok. 3/4 szk słabej herbaty
wiórki czekoladowe


Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.

Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
Nasączyć herbatą.
Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić.

 

Ciasto budyniowo - śmietanowo - czekoladowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak