Kawałek domowego ciasta, do niego kubek gorącej kawy lub herbaty to idealna propozycja na słodkie co nie co. Domowe ciasta zawsze znikają w mgnieniu oka. W moim domu tak jest, każde ciasto znika ekspresowo. Co prawda jest ono czasochłonne ale warto poświecić czas na jego przygotowanie. Takie ciacho w sam raz na dosłownie każdą okazję.
Ciasto budyniowo - śmietanowo - czekoladowe
Biszkopt :
5 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
1 łyżka ciemnego kakao ( czubata )
3 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
Masa budyniowa :
750 ml mleka 3,2 %
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku
200 g miękkiego masła
100 g białych michałków
Masa śmietanowa :
250 g śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
100 g białych michałków
Dodatkowo :
ok. 3/4 szk słabej herbaty
wiórki czekoladowe
Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.
Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
Nasączyć herbatą.
Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić.