Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja

Wczoraj był Dzień Babci, dziś mamy Dzień Dziadka. I w takie święto ciacho pyszne musi być.

 

Wczoraj był Dzień Babci, dziś Dzień Dziadka więc i dziś ciacho musi być.

 

Upiekłam kolejne bardzo smaczne ciasto.

 

Przyznam, że zastanawiałam się nad jego nazwą i wymyśliłam, że będzie to fantazja.

 

Do masy dodałam różne cukierki i batoniki.

 

Wbrew obawom nie jest za słodkie, jest w sam raz.

 

Tak więc jeśli chcecie się dowiedzieć co też w tej masie się znalazło to zajrzyjcie do przepisu.

 

CIASTO CUKIERKOWO - WIŚNIOWA FANTAZJA

 

Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja

Masa :

 

1 l mleka

 

3 budynie śmietankowe

 

cukier do smaku

 

6 cukierków snickres

 

6 cukierków twix

 

1 lion mini

 

1 kitkat chunky biały

 

6 michałków

 

250 g miękkiego masła

 

 

 

Biszkopt :

 

6 jajek ( M )

 

2 łyżki budyniu śmietankowego ( proszek )

 

4 łyżki mąki pszennej typ 500

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

3/4 szk cukru

 

 

 

Dodatkowo :

 

350 g drążonych wiśni 

 

wiórki mleczne czekoladowe

 

ok. 1 szk przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny

 

 

 

3/4 l meka zagotować.

 

W reszcie mleka wymieszać budynie i dodać opcjonalnie trochę cukru do smaku.

 

Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować kilka minut cały czas mieszając.

 

Zakryć dokładnie budyń w garnku i wystudzić.

 

Wszystkie słodycze zmiksować w rozdrabniaczu.

 

Miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i wymieszać do połączenia składników.

 

Dodać rozdrobnione słodycze i wymieszać masę.

 

 

 

Białka ubić na sztywno z cukrem.

 

Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.

 

Potem dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie wymieszać.

 

Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.

 

Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.

 

Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

 

 

 

Do blaszki włożyć papier na którym piekł się biszkopt.

 

Ułożyć na nim w blaszce pierwszy placek, nasączyć go i wyłożyć połowę masy.

 

Na masie ułożyć porcję wiśni i posypać wiórkami czekoladowymi.

 

Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i znów wyłożyć masę, wiśnie i posypać po wierzchu wiórkami.

 

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Kroić najlepiej w kostkę.
 
 
Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak