Dziś ciasto dyniowo - marchewkowe ale z dodatkami.
Dziś ciasto dyniowo - marchewkowe ale z dodatkami.
Tymi dodatkami są suszone daktyle, jagody goji i suszone zielone mango.
Ciacho wyszło wilgotne, puszyste i smaczne.
Może się skusicie ?
Ciasto dyniowo - marchewkowe
200 g dyni
1 spora marchewka
1 garść daktyli suszonych
1 garść suszonego zielonego mango
2 szk mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
4 jajka
1 szk oleju rzepakowego
cukier puder
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Daktyle, jagody goji i mango rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem a potem wlewać małymi porcjami olej cały czas ubijajaąc.
Gdy ojej połączy się z masą jajeczną dodawać mieszaninę mąki i wymieszać ciasto.
Na koniec dodać rozdrobnione składniki i starte warzywa, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.
Piec około godziny do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.