Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto FANTAZJA

Lubicie słodkości? Ja bardzo i jest to dla mnie zgubne (ale staram się z tym walczyć!). Ciasta, ciasteczka, rogaliki, trufelki, wafle, lody...ach, zwariować można od takiej iloci szczęścia :) Ciasto jest delikatne, ma w sobie pyszne jabłka i mięciutką piankę. Coś w sam raz dla łasuchów :)

Ciasto FANTAZJA


Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 1 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

 

Biszkopt robimy standardowo. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, a potem żółtka. Mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie łączymy. Masę przekładamy do większej kwadratowej formy i pieczemy w temp 180st.

Wystudzone ciasto przekrajamy na pół.

 
Jabłka:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • 3/4 szkl cukru kryształu (można zmniejszyć ilość) 
  • 2 galaretki mieszane

 
Sposób wykonania:
Podsmażyć jabłka pod przykryciem ok 10 min (cukier według uznania) pod koniec dodać galaretki oraz dobrze wymieszać.
Schłodzone jabłka (po połowie) wyłożyć na ciasto (na dwa biszkopty).

 

 
Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany kremówki 30% (dobrej jakości, np łaciata)
  • 2 galaretki

 
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w niecałych 2 szklankach wody, pozostawić do wystygnięcia. Do ubitej śmietany wlać małymi porcjami tężejącą galaretkę ciągle ubijając i wyłożyć na ciasto, na warstwę jabłkową. Od razu złożyć biszkopt (czyli położyć jeden placek na drugi) i schłodzić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak