Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto Filo

Ciasto Filo, jest to ciasto listkowe, które jest bardzo popularne w Grecji oraz Turcji.

Ciasto Filo jest bardzo czasochłonne, ponieważ należy rozwałkować bardzo cienkie, wręcz przeźroczyste płaty ciasta. Następnie, gdy warstwy ciasta są już gotowe, to każdą z nich należy posmarować masłem lub oliwą. Z ciasta filo możemy przygotować mnóstwo pysznych wypieków, zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Moim ulubionym wypiekiem z ciasta filo jest Baklava. Jest to ciasto przełożone orzechami, które po upieczeniu zalewa się bardzo słodkim syropem. Ciasto jest niesamowicie słodkie i cudowne w smaku, gdy spróbowałam go po raz pierwszy to od razu się w nim zakochałam. Mnóstwo czasu możemy zaoszczędzić, kupując gotowe ciasto filo, ale jeśli lubicie spędzać długi czas w kuchni to zachęcam do  zrobienia  go samodzielnie w domu.

 

Baklava

 

Ciasto Filo



 
Składniki:
ciasto filo:
mąka pszenna 6,5 szklanki,
jajka 2 szt,
olej 1 szklanka,
mleko 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
sol szczypta,
 
nadzienie:
orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki,
 
syrop:
woda 2 szklanki,
miód 1 szklanka,
cukier brązowy 1 szklanka,
cukier drobny pół szklanki,
sok z cytryny 3 łyżki,
 
dodatkowo:
mąka ziemniaczana 1,5 szklanki,
orzechy włoskie siekane 1 garść,
masło 200 g,
 
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 30 równych części. Kazdą część rozwałkowujemy na przezroczysty placek.Dla ułatwienia dokładnego rozwałkowania ciasta, podsypujemy cały czas mąką ziemniaczaną. Tortownice o średnicy 26 cm, smarujemy olejem. Układamy w niej 10 dokładnie rozwałkowanych placków.
Orzechy siekamy lub mielimy i polowe orzechów wykładamy równo na tortownice. Następnie orzechy przykrywamy kolejnymi dziesięcioma warstwami ciasta. W tedy wykładamy druga polowe orzechów włoskich i ponownie rozwałkowujemy kolejne dziesięć bardzo cienkich placków, układając je jeden na drugim w tortownicy.
Ciasto w tortownicy kroimy na dowolny kształt. Ja pokroiłam go w prostokąty i kwadraty. Ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem, bo po upieczeniu będzie nam bardzo trudno go pokroić.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim pokrojone ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy baklavę i pieczemy w 170 stopniach aż wierzch ciasta będzie rumiany.
W tym czasie sporządzamy syrop. Do wody dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie nam syrop. Od czasu do czasu syrop należy pomieszać . Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną baklave polewamy polową ciepłego syropu. Po 30 min wylewamy drugą polowe syropu. Wierzch posypujemy zmielonymi lub drobno pokrojonymi orzechami. 
 
 

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta


Ciasto Filo


Ciasto Filo
Ciasto Filo
Ciasto Filo
Ciasto Filo
 

Składniki:
nadzienie:
szpinak 200 g,
cebula pół szt,
ser feta 100 g,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

dodatkowo:
ciasto filo 270 g,
masło 120 g,

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta i dusimy wszystko razem widelcem, a następnie przyprawiamy farsz do smaku.
Rozpuszczamy masło.
Ciasto filo kroimy na paski, tak jak widać na obrazku. Każdą warstwę ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Najpierw bierzemy jedną warstwę ciasta, smarujemy masłem, następnie przyklejamy kolejną warstwę ciasta. Każdy pierożek zrobiłam z dwóch warstw ciasta filo. Na samej górze ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy pod ukosem na trójkąt, a następnie powtarzamy tą czynność aż do końca paska. Każdy pierożek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, aż będą złociste. Smacznego!
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak