Ostatnio mam bzika na punkcie buraków, uwielbiam zupy z ich dodatkami , rewelacyjnie smakują zasmażane, w sałatkach. Wyzwaniem stanowiło ciasto nie tylko ze względu na smak, a i na sok który puszczają. Postanowiłam zaryzykować i tak powstało ciasto witaminka
4 jajka
1 szkl cukru
1 margaryna-roztopiona
cukier waniliowy
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 buraki
3 marchewki
1 jabłko
1/2 szkl płatki górskie
Płatki uprażyć na suchej patelni aby nabrały chrupkości. Buraki, marchew i jabłka obrac, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka utrzeć z 1/2 częścią cukru i cukrem waniliowym, następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, dodać starte warzywa, białka ubić z resztą cukru i dodać do masy delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni około godziny po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Buraki były małe, trzeba uważać aby nie dodać ich zbyt dużo bo dawaja zbyt ziemisty posmak, jabłko dobre kwaskowe