W sezonie letnim uwielbiamy ciasta lekkie z owocami. Oferuję kilka propozycji, te za którymi moja rodzina przepada:
I : Lekkie biszkoptowe ciasto przełożone masą śmietankową z truskawkami i galaretką.
CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ I GALARETKĄ
Biszkopt jasny:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Krem śmietankowy:
0,5 litra kremówki 36%
500 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek letniej wody
2 łyżeczki żelatyny
300g truskawek
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
Posypka cukrowa do dekoracji
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, przekroić wzdłuż na połowę.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 800ml wrzątku, zimną włożyć do zamrażarki, czekać do momentu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę rozbić na „baranek” za pomocą widelca.
Krem śmietankowy: żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Do kremu dodać pokrojone na kawałki truskawki, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części.
Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Na dno ułożyć spód biszkoptu, kolejno połowę masy śmietankowej, galaretkę, wierzch biszkoptu i drugą część masy śmietankowej. Z wierzchu posypać posypką dekoracyjną.
II: Połączenie słodkiej masy wiśniowej z kwaśnym kremem cytrynowym, ciasto uwielbiane przez dzieci.
CIASTO Z WIŚNIAMI I KREMEM BUDYNIOWYM
Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształ
Margaryna do wysmarowania blaszki
Krem cytrynowy:
500ml śmietany kremówki
130ml soku z cytryny
Skórka otarta z 2 cytryn
100g cukru kryształ
1 śmietan fix
30g mąki ziemniaczanej
Ok 4 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody
Masa z wiśni:
½ kg wiśni mrożonych bez pestek
2 galaretki wiśniowe
3łyżki cukru
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 25-30min.
Sporządzić masę z wiśni: wiśnie wraz z cukrem podgrzać, tak by puściły sok, po czym dodać ½ szklanki zimnej wody i zagotować. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, dodać do wiśni i pozostawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na biszkopt.
Sporządzić krem cytrynowy: Sok z cytryny połączyć z cukrem, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się soku z cytryn, zagotować i odstawić z palnika, nakryć folią spożywczą, by zabezpieczyć przed powstaniem kożucha. Zimny kisiel wstawić do lodówki na 1-2h. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec oddając śmietan fix. Dodawać po łyżce kisielu cytrynowego cały czas ubijając. Na koniec żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Kolejno rozpuścić ją w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej masy, w celu zahartowania i dodać do całości. Krem wyłożyć na masę z wiśni.
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, tężejące wylać na krem cytrynowy.
III: Idealne ciasto na upalne dni.
CIASTO Z WIŚNIAMI I BUDYNIEM
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
120g margaryny
6 łyżek cukru
1/2 l mleka
Pozostałe składniki:
Wiśnie
2 galaretki agrestowe
Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 25cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Sporządzić krem: w 1/2 szklanki rozmieszać budyń oraz mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia masy. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
Wiśnie poukładać na lekko przestudzonym budyniu, delikatnie wkładając je częściowo do masy budyniowej. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, lekko tężejącą wylać na wiśnie. Schłodzić w lodówce.
III: Biszkopt, krem budyniowy z napoju kubuś i masa z serków homogenizowanych tworzą w całości smaczne i lekkie ciasto.
CIASTO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Zielony krem budyniowy:
900ml zielonego Kubusia
3 budynie śmietankowe
Masa ze serków homogenizowanych:
800g serków homogenizowanych jagodowych
1 żelatyna deserowa
50ml zimnej wody
100 ml gorącej wody
0,5 łyżeczki żelatyny
2 galaretki poziomkowe
Dodatkowo:
425g koktajl owocowy w lekkim syropie (owoce tropikalne)
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Z Kubusia odlać szklankę, rozmieszać w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotować, w chwili gotowania wlać Kubusia z budyniami i chwilę pogotować. Masę wylać na przestudzony biszkopt.
Galaretki rozpuścić w 1l wody, odlać szklankę i rozmieszać w niej 0,5 łyżeczki żelatyny. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, odcedzić na sitku.
Masa ze serków homogenizowanych: w misce połączyć ze sobą zimną wodę oraz wrzątek, dodać żelatynę deserowa i chwilę zmiksować, wlać do serków homogenizowanych, ponownie chwilę zmiksować, dodać odłożone ½ szklanki galaretki w której rozmieszana została żelatyna. Na krem budyniowy wylać połowę masy ze serków homogenizowanych, wyłożyć pokrojone drobno owoce tropikalne i ponownie pozostałą część masy ze serków.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce.
CIASTO SHREK Z DELICJAMI
Biszkopt jasny
Duży sok kubuś zielony (900ml)
2 budynie śmietankowe
1/2 kostki margaryny Palma
24 delicje
2 galaretki wiśniowe
maliny
- Upiec biszkopt z 6 jaj.
- Sporządzić masę: ugotować budyń na zielonym kubusiu - odlać pół szklanki kubusia i wsypać dwa budynie śmietankowe. Pozostały sok zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie, chwilę pogotować. Następnie dodać pół kostki margaryny Palma i gotować do jej rozpuszczenia
- Galaretki rozpuścić we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
- Biszkopt przekroić na dwa placki, na jednym z nich wylać masę, przykryć drugim plackiem. Na biszkopcie ułożyć delicje. Wokół blaszki oraz w przeprawach wokół delicji ułożyć maliny.
- Galaretki dobrze schłodzić, zimne włożyć do zamrażarki, gdy zaczną tężeć, rozmieszać i wylać na delicje.