Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką

Uwielbiają je nie tylko dzieci ale i dorośli.

W sezonie letnim uwielbiamy ciasta lekkie z owocami. Oferuję kilka propozycji, te za którymi moja rodzina przepada:

I : Lekkie biszkoptowe ciasto przełożone masą śmietankową z truskawkami i galaretką.

CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ I GALARETKĄ

Biszkopt jasny:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Krem śmietankowy:
0,5 litra kremówki 36%
500 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek letniej wody
2 łyżeczki żelatyny
300g truskawek

Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
Posypka cukrowa do dekoracji

Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, przekroić wzdłuż na połowę.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 800ml wrzątku, zimną włożyć do zamrażarki, czekać do momentu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę rozbić na „baranek” za pomocą widelca.

Krem śmietankowy: żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Zimną kremówkę ubić, dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania i dodać do masy śmietankowej. Do kremu dodać pokrojone na kawałki truskawki, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części.

Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Na dno ułożyć spód biszkoptu, kolejno połowę masy śmietankowej, galaretkę, wierzch biszkoptu i drugą część masy śmietankowej. Z wierzchu posypać posypką dekoracyjną. Ciasto z galaretką

II: Połączenie słodkiej masy wiśniowej z kwaśnym kremem cytrynowym, ciasto uwielbiane przez dzieci.

CIASTO Z WIŚNIAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształ
Margaryna do wysmarowania blaszki

Krem cytrynowy:
500ml śmietany kremówki
130ml soku z cytryny
Skórka otarta z 2 cytryn
100g cukru kryształ
1 śmietan fix
30g mąki ziemniaczanej
Ok 4 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody

Masa z wiśni:
½ kg wiśni mrożonych bez pestek
2 galaretki wiśniowe
3łyżki cukru

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe

Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 25-30min.

Sporządzić masę z wiśni: wiśnie wraz z cukrem podgrzać, tak by puściły sok, po czym dodać ½ szklanki zimnej wody i zagotować. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, dodać do wiśni i pozostawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na biszkopt.

Sporządzić krem cytrynowy: Sok z cytryny połączyć z cukrem, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się soku z cytryn, zagotować i odstawić z palnika, nakryć folią spożywczą, by zabezpieczyć przed powstaniem kożucha. Zimny kisiel wstawić do lodówki na 1-2h. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec oddając śmietan fix. Dodawać po łyżce kisielu cytrynowego cały czas ubijając. Na koniec żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Kolejno rozpuścić ją w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej masy, w celu zahartowania i dodać do całości. Krem wyłożyć na masę z wiśni.

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, tężejące wylać na krem cytrynowy. Ciasto z galaretką

III: Idealne ciasto na upalne dni.

CIASTO Z WIŚNIAMI I BUDYNIEM

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
Tłuszcz do wysmarowania blaszki

Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
120g margaryny
6 łyżek cukru
1/2 l mleka

Pozostałe składniki:
Wiśnie
2 galaretki agrestowe

Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 25cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min

Sporządzić krem: w 1/2 szklanki rozmieszać budyń oraz mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia masy. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.

Wiśnie poukładać na lekko przestudzonym budyniu, delikatnie wkładając je częściowo do masy budyniowej. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, lekko tężejącą wylać na wiśnie. Schłodzić w lodówce. Ciasto z galaretką

III: Biszkopt, krem budyniowy z napoju kubuś i masa z serków homogenizowanych tworzą w całości smaczne i lekkie ciasto.

CIASTO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Zielony krem budyniowy:
900ml zielonego Kubusia
3 budynie śmietankowe

Masa ze serków homogenizowanych:
800g serków homogenizowanych jagodowych
1 żelatyna deserowa
50ml zimnej wody
100 ml gorącej wody
0,5 łyżeczki żelatyny
2 galaretki poziomkowe

Dodatkowo:
425g koktajl owocowy w lekkim syropie (owoce tropikalne)

Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min

Z Kubusia odlać szklankę, rozmieszać w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotować, w chwili gotowania wlać Kubusia z budyniami i chwilę pogotować. Masę wylać na przestudzony biszkopt.

Galaretki rozpuścić w 1l wody, odlać szklankę i rozmieszać w niej 0,5 łyżeczki żelatyny. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, odcedzić na sitku.

Masa ze serków homogenizowanych: w misce połączyć ze sobą zimną wodę oraz wrzątek, dodać żelatynę deserowa i chwilę zmiksować, wlać do serków homogenizowanych, ponownie chwilę zmiksować, dodać odłożone ½ szklanki galaretki w której rozmieszana została żelatyna. Na krem budyniowy wylać połowę masy ze serków homogenizowanych, wyłożyć pokrojone drobno owoce tropikalne i ponownie pozostałą część masy ze serków.

Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce.Ciasto z galaretką

CIASTO SHREK Z DELICJAMI

Biszkopt jasny

Duży sok kubuś zielony (900ml)
2 budynie śmietankowe
1/2 kostki margaryny Palma

24 delicje
2 galaretki wiśniowe
maliny

  • Upiec biszkopt z 6 jaj.
  • Sporządzić masę: ugotować budyń na zielonym kubusiu - odlać pół szklanki kubusia i wsypać dwa budynie śmietankowe. Pozostały sok zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie, chwilę pogotować. Następnie dodać pół kostki margaryny Palma i gotować do jej rozpuszczenia
  • Galaretki rozpuścić we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
  • Biszkopt przekroić na dwa placki, na jednym z nich wylać masę, przykryć drugim plackiem. Na biszkopcie ułożyć delicje. Wokół blaszki oraz w przeprawach wokół delicji ułożyć maliny.
  • Galaretki dobrze schłodzić, zimne włożyć do zamrażarki, gdy zaczną tężeć, rozmieszać i wylać na delicje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak