Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkiem i pigwą

Pigwa i jabłka to zgrany duet. U mnie w cieście.

 

Mamy weekend więc ciacho musi być.

 

Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik.

 

Tymczasem mam dziś pyszne ciacho z jabłkami i pigwą oraz budyniem.

 

Przepis gdzieś z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie.

 

Może się skusicie, jeszcze zdążycie upiec.
 

Ciasto z jabłkiem i pigwą

Ciasto z jabłkiem i pigwą

 

CIASTO :
2 jajka
250 g masła
500 g mąki pszennej typ 500
1 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
BUDYŃ :
2 budynie waniliowe
1/2 szk cukru
1 l mleka ( u mnie 3,2 % tłuszczu )
 
Dodatkowo :
2 duże jabłka
1/2 dużej pigwy
1/2 op kisielu cytrynowego
cukier puder
 
W garnku przelanym zimną wodą zagotować 3/4 l mleka z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać budynie i do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować chwilę do zgęstnienia.
Budyń przestudzić.
 
Składniki ciasta umieścić w misie robota z nożami do siekania i połączyć je.
Wyjąć ciasto z misy, uformować kulę i podzielić na 3 części.
Dwoma częściami wylepić dno blaszki o wymiarach 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia a trzecią część schować w woreczku do zamrażarki.
Blachę schować do lodówki.
 
Jabłka i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość spore kawałki.
Wyjąć formę z lodówki i rozłożyć na cieście owoce.
Oprószyć je kisielem i wylać letni budyń.
Na koniec rozkruszyć ciasto schowane do zamrażarki.
 
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak