Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciecierzyca w czterech odsłonach

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub groch włoski coraz częściej gości na stołach Polaków, co z niej przygotować? Zapraszam.

Ciecierzyca jako roślina strączkowa jest syta, po ugotowaniu ma lekko słodki smak, dlatego można ją przygotować również na słodko, np. w postaci czekoladowego kremu.

Często jest promowana w diecie roślinnej, charakteryzuje się bowiem wysoką zawartością białka, które w tej diecie trzeba odpowiednio uzupełniać.

Oprócz wysokiej zawartości białka cieciorka zawiera również sporo kwasu foliowego, żelaza, potasu i błonnika.

Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest bez wątpienia hummus, jego wersji smakowych jest sporo, a każda z nich wręcz doskonała.

Poza hummusem cieciorka sprawdza się również jako składnik dań jednogarnkowych, czy sałatek, ale oprócz dań z gotowanej cieciorki można z niej przygotować również mąkę, mieląc podprażone ziarna dobrym blenderem lub młynkiem do kawy. Taką mąkę można wykorzystywać w wypiekach, plackach, czy jako zamiennik bułki tartej.

Ciecierzyca i mąka z niej przygotowana są bezglutenowe, dlatego bez obaw mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię.


Moje propozycje na przygotowanie ciecierzycy:

Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym

Ciecierzyca w czterech odsłonach

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • ok. 1 i 1/2 litra rosołu
  • 2 sparzone białe kiełbasy
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 

Przygotowanie:

Wieczorem ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy do moczenia na noc.

 
Następnego dnia zagotowujemy rosół, do niego dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
 
Białą kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się ciecierzycy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i razem gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
 
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
 
 
Sałatka z ciecierzycy i białej kiełbasy
Ciecierzyca w czterech odsłonach
 
Składniki:
  • 100 g ciecierzycy
  • woda do moczenia i gotowania ciecierzycy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 sparzona biała kiełbasa
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę wieczorem zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, zalewamy ciecierzycę świeżą wodą i gotujemy do miękkości.

Następnie odsączamy i studzimy.

Do wystudzonej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, jajka pokrojone w kostkę, majonez i natkę pietruszki.

Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Hummus z czarnuszką

Ciecierzyca w czterech odsłonach

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.

Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.

Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.

Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.

 

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca w czterech odsłonach

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • ok. 3 litry rosołu
  • 1 biała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/4 łyżeczki chili
 
Klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka do panierowania

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.
 
Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.
 
Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. 
 
Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut.
 
Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.
 
Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak