Ciecierzyca jako roślina strączkowa jest syta, po ugotowaniu ma lekko słodki smak, dlatego można ją przygotować również na słodko, np. w postaci czekoladowego kremu.
Często jest promowana w diecie roślinnej, charakteryzuje się bowiem wysoką zawartością białka, które w tej diecie trzeba odpowiednio uzupełniać.
Oprócz wysokiej zawartości białka cieciorka zawiera również sporo kwasu foliowego, żelaza, potasu i błonnika.
Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest bez wątpienia hummus, jego wersji smakowych jest sporo, a każda z nich wręcz doskonała.
Poza hummusem cieciorka sprawdza się również jako składnik dań jednogarnkowych, czy sałatek, ale oprócz dań z gotowanej cieciorki można z niej przygotować również mąkę, mieląc podprażone ziarna dobrym blenderem lub młynkiem do kawy. Taką mąkę można wykorzystywać w wypiekach, plackach, czy jako zamiennik bułki tartej.
Ciecierzyca i mąka z niej przygotowana są bezglutenowe, dlatego bez obaw mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię.
Moje propozycje na przygotowanie ciecierzycy:
Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym
Składniki:
- 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
- ok. 1 i 1/2 litra rosołu
- 2 sparzone białe kiełbasy
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Wieczorem ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy do moczenia na noc.
- 100 g ciecierzycy
- woda do moczenia i gotowania ciecierzycy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 sparzona biała kiełbasa
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę wieczorem zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, zalewamy ciecierzycę świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Następnie odsączamy i studzimy.
Do wystudzonej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, jajka pokrojone w kostkę, majonez i natkę pietruszki.
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Hummus z czarnuszką
Składniki:
- 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki tahini
- 1/3 łyżeczki czarnuszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.
Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.
Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.
Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.
Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami
Składniki:
- 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
- ok. 3 litry rosołu
- 1 biała cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/4 łyżeczki chili
- 250 g mięsa mielonego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do panierowania
Przygotowanie: