Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciekawe propozycje na sałatkę

Sałatki to obowiązkowa przystawka na świątecznym stole. Przygotujemy je w naszych domach na wszelkie okazje. W jaki sposób je podać, aby nasi goście byli zachwyceni?

Sałatki są smakowitą przystawką. Kto ich nie lubi? Myślę, że nie liczni... Sałatki możemy przygotować w wersji fit lub z majonezem. W dzisiejszym blogu zapraszam na nieco mniej zdrowe wersje sałatek, ale za to jakie pyszne ! :-)

W jaki sposób podać sałatkę? Myślę, że prezentacja naszych sałatek powinna być zachęcająca, nasi goście będą wtedy jedli je oczami, a poza tym na pewno docenią Wasze starania i powiedzą kilka miłych słów. Nie wiem jak Wam, ale pochwała  sprawia mi ogromną radość...

Sałatki moim zdaniem najpiękniej wyglądają, jeśli zrobimy je na wzór torta, ale możemy również sałatkę przybrać plastrami szynki, sera lub warzywami. Jeśli mamy więcej czasu to doskonałym elementem są ozdoby z warzyw. Zapraszam na kilka moich propozycji. Mam nadzieję, że się Wam spodobają. 

 

Sałatka warzywna z czerwoną fasolą

Tym razem sałatkę, podałam w miseczce z szynki. Moim zdaniem w ten sposób sałatka bardzo ciekawie się prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki.

Ciekawe propozycje na sałatkę


Składniki:
fasolka czerwona 1 puszka,
kukurydza konserwowa pół puszki,
groszek konserwowy pół puszki,
ogórki kiszone 5 szt,
jabłko 1 szt,
marchew 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
cebula pół szt,
majonez 7 łyżek,
jogurt naturalny 6 łyżek,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
 
Sposób przygotowania:
Marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy  do miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony groszek, fasolkę i kukurydzę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 
 
 

Sałatka z marynowanych buraczków

Miseczka do, której włożyłam sałatkę zrobiona jest z plasterków buraka, pokrojonych w falę. 

Ciekawe propozycje na sałatkę
 


Składniki:
buraczki konserwowe 1 średni słoik,
ziemniak 3 duze,
cebula biała pół szt,
groszek mrożony 1 szklanka,
kukurydza w puszce pół puszki,
ogórki kiszone 1 średni słoik,
jabłko 1 szt,
majonez 6 łyżek,
jogurt naturalny 4 łyżki,
musztarda delikatesowa 1 łyżka,
pieprz, sol do smaku
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze. 
Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros, w nieco innej wersji. Sałatkę układałam warstwami w keksówce, a następnego dnia wyciągałam ją do góry dnem na półmisek. Zrobiłam ją na wzór sałatki ,,leśna polana”, ale z drobnymi zmianami. Bardzo smaczna sałatka, która prezentuje się bardo ciekawie.

 
Ciekawe propozycje na sałatkę

 

 
Składniki:

marchew 3 szt,
ziemniak 2 szt,
ser żółty starty 1 szklanka,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
kukurydza konserwowa 1/4 puszki,
pierś kurczaka 2 szt,
przyprawa gyros 2 łyżki,
szczypiorek posiekany 5 łyżek,
olej do smażenia, 
sos:
majonez 5 łyżek,
ketchup 2 łyżki,
jogurt naturalny 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Pieczarki odcedzamy i układamy w keksówce do góry korzonkami. Następnie  posypujemy pieczarki posiekanym szczypiorkiem i mocno dociskamy. Następnie nakładamy pokrojoną marchewkę. 
Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy częścią sosu marchew.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę gyros i mieszamy razem, następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego kurczaka należy wystudzić. Kurczaka wykładamy na sałatkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim kurczaka. Ser żółty smarujemy sosem majonezowym. Następnie układamy pokrojone w kostkę ziemniaki i polewamy resztą sosu. Sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej schłodzić ją do następnego dnia. Keksówkę nakrywamy talerzem i wywracamy do góry dnem. Delikatnie usuwamy folię. Na boki sałatki układamy kukurydzę. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak