Sałatki są smakowitą przystawką. Kto ich nie lubi? Myślę, że nie liczni... Sałatki możemy przygotować w wersji fit lub z majonezem. W dzisiejszym blogu zapraszam na nieco mniej zdrowe wersje sałatek, ale za to jakie pyszne ! :-)
W jaki sposób podać sałatkę? Myślę, że prezentacja naszych sałatek powinna być zachęcająca, nasi goście będą wtedy jedli je oczami, a poza tym na pewno docenią Wasze starania i powiedzą kilka miłych słów. Nie wiem jak Wam, ale pochwała sprawia mi ogromną radość...
Sałatki moim zdaniem najpiękniej wyglądają, jeśli zrobimy je na wzór torta, ale możemy również sałatkę przybrać plastrami szynki, sera lub warzywami. Jeśli mamy więcej czasu to doskonałym elementem są ozdoby z warzyw. Zapraszam na kilka moich propozycji. Mam nadzieję, że się Wam spodobają.
Sałatka warzywna z czerwoną fasolą
Sałatka z marynowanych buraczków
Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka warstwowa gyros
Sałatka gyros, w nieco innej wersji. Sałatkę układałam warstwami w keksówce, a następnego dnia wyciągałam ją do góry dnem na półmisek. Zrobiłam ją na wzór sałatki ,,leśna polana”, ale z drobnymi zmianami. Bardzo smaczna sałatka, która prezentuje się bardo ciekawie.
marchew 3 szt,
ziemniak 2 szt,
ser żółty starty 1 szklanka,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
kukurydza konserwowa 1/4 puszki,
pierś kurczaka 2 szt,
przyprawa gyros 2 łyżki,
szczypiorek posiekany 5 łyżek,
olej do smażenia,
sos:
majonez 5 łyżek,
ketchup 2 łyżki,
jogurt naturalny 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Pieczarki odcedzamy i układamy w keksówce do góry korzonkami. Następnie posypujemy pieczarki posiekanym szczypiorkiem i mocno dociskamy. Następnie nakładamy pokrojoną marchewkę.
Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy częścią sosu marchew.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę gyros i mieszamy razem, następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego kurczaka należy wystudzić. Kurczaka wykładamy na sałatkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim kurczaka. Ser żółty smarujemy sosem majonezowym. Następnie układamy pokrojone w kostkę ziemniaki i polewamy resztą sosu. Sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej schłodzić ją do następnego dnia. Keksówkę nakrywamy talerzem i wywracamy do góry dnem. Delikatnie usuwamy folię. Na boki sałatki układamy kukurydzę.