Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co jeszcze na świąteczny stół.

Czy macie jakieś potrawy, które obowiązkowo muszą znaleźć się na świątecznym stole? Ja mam i nie wyobrażam sobie bez nich świąt, czekamy na nie cały rok. Zapraszam do wpisu.

Czy macie jakieś potrawy, które obowiązkowo muszą znaleźć się na świątecznym stole? Ja mam i nie wyobrażam sobie bez nich świąt, czekamy na nie cały rok. Zapraszam do wpisu.

Święta to czas gdy czeka się na nie cały rok. Na te smaki, zapachy i podniosłą atmosferę. Potrawy, które przygotowujemy w tym dniu smakują wyjątkowo. I nawet jak je przygotujemy w inne dni to tak wyjątkowo nie smakują. Ja mam kilka potraw, które przygotowuję tylko na święta. Poniżej przedstawię Wam tylko kilka z nich, a jest ich jeszcze kilka, między innymi: ziemniaczki z cebulką, barszcz czerwony z uszkami, kapusta z grzybami czy ryby. I wszystko oczywiście postne i bezmięsne. Dobrze, że już niedługo święta, już się nie mogę doczekać. A jak jest u Was? Gotujecie te same potrawy co roku czy dokładacie coś nowego?

A teraz zapraszam do moich przepisów.

 
Moje przepisy, które muszą obowiązkowo znaleźć się na świątecznym stole:


1. Wigilijny kompot z suszu.


Taki kompot z suszu ma swój wyjątkowy smak. Przygotowany na kolację Wigilijną smakuje najlepiej. My czekamy na niego cały rok. Ja uwielbiam wyjadać z niego owoce. Zapraszam :)

Co jeszcze na świąteczny stół.

Składniki:

30 dag suszonych owoców

2 litry wody gorącej wody

kawałek kory cynamonu

miód prawdziwy do smaku

cukier trzcinowy do smaku


Wykonanie:


1. Owoce suszone przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości owoców.


2. Kompot słodzimy do smaku miodem i cukrem trzcinowym. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby nabrał aromatu.


3. Kompot jest gotowy do podania. Przed podaniem można przecedzić.


4. Smacznego.

 

2. Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.


Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam je przygotować i spróbować. Osobiście doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek. Zapraszam :)

Co jeszcze na świąteczny stół.


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

pół małej łyżeczki soli

około 1 szklanka ciepłej wody


Dodatkowo:

20 dag śliwek suszonych

masło do polania

sól do gotowania

woda do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.


3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy.


4. Smacznego.

 

3. Kapuśniaczki w kruchym cieście.


Nie wyobrażam sobie świąt bez dań z kiszonej kapusty. Ten smak i zapach jest wyjątkowy. Na świąteczny stół możemy przygotować takie kapuśniaczki i podać z czerwonym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Smakują gorące jak i zimne. Zapraszam :)

Co jeszcze na świąteczny stół.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

20 dag masła lub margaryny

2 jajka

2 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 kopiaste łyżki śmietany 12 %


Farsz:

50 dag kapusty kiszonej

przyprawa do bigosu i dań z kapusty

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

1 cebula


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.


2. Kapustę płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem,przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość smażymy kilka minut cały czas mieszając. Kapustę studzimy.


3. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę, zwijamy w rulon i kroimy niewielkie roladki.

 

4. Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.

 

5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6. Podajemy. Smacznego.

 

4. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami.


Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem. Są mięciutkie i pyszne. Idealne na świąteczny stół. Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików. Zapraszam:)

Co jeszcze na świąteczny stół.


Składniki:

 Ciasto:

5 dag drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

pół szklanki ciepłego mleka

2 jajka

3 szklanki mąki pszennej

10 dag masła lub margaryny


Farsz:

50 dag pieczarek

1 cebula

olej

sól i pieprz do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania blaszek


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.


2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy,płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.


3. Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.


4. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.


5. Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.


6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak