Czy macie jakieś potrawy, które obowiązkowo muszą znaleźć się na świątecznym stole? Ja mam i nie wyobrażam sobie bez nich świąt, czekamy na nie cały rok. Zapraszam do wpisu.
Święta to czas gdy czeka się na nie cały rok. Na te smaki, zapachy i podniosłą atmosferę. Potrawy, które przygotowujemy w tym dniu smakują wyjątkowo. I nawet jak je przygotujemy w inne dni to tak wyjątkowo nie smakują. Ja mam kilka potraw, które przygotowuję tylko na święta. Poniżej przedstawię Wam tylko kilka z nich, a jest ich jeszcze kilka, między innymi: ziemniaczki z cebulką, barszcz czerwony z uszkami, kapusta z grzybami czy ryby. I wszystko oczywiście postne i bezmięsne. Dobrze, że już niedługo święta, już się nie mogę doczekać. A jak jest u Was? Gotujecie te same potrawy co roku czy dokładacie coś nowego?
A teraz zapraszam do moich przepisów.
Moje przepisy, które muszą obowiązkowo znaleźć się na świątecznym stole:
1. Wigilijny kompot z suszu.
Taki kompot z suszu ma swój wyjątkowy smak. Przygotowany na kolację Wigilijną smakuje najlepiej. My czekamy na niego cały rok. Ja uwielbiam wyjadać z niego owoce. Zapraszam :)
Składniki:
30 dag suszonych owoców
2 litry wody gorącej wody
kawałek kory cynamonu
miód prawdziwy do smaku
cukier trzcinowy do smaku
Wykonanie:
1. Owoce suszone przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości owoców.
2. Kompot słodzimy do smaku miodem i cukrem trzcinowym. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby nabrał aromatu.
3. Kompot jest gotowy do podania. Przed podaniem można przecedzić.
4. Smacznego.
2. Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.
Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam je przygotować i spróbować. Osobiście doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół małej łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
20 dag śliwek suszonych
masło do polania
sól do gotowania
woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.
3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy.
4. Smacznego.
3. Kapuśniaczki w kruchym cieście.
Nie wyobrażam sobie świąt bez dań z kiszonej kapusty. Ten smak i zapach jest wyjątkowy. Na świąteczny stół możemy przygotować takie kapuśniaczki i podać z czerwonym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Smakują gorące jak i zimne. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 kopiaste łyżki śmietany 12 %
Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 cebula
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.
2. Kapustę płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem,przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość smażymy kilka minut cały czas mieszając. Kapustę studzimy.
3. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę, zwijamy w rulon i kroimy niewielkie roladki.
4. Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Podajemy. Smacznego.
4. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami.
Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem. Są mięciutkie i pyszne. Idealne na świąteczny stół. Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
Farsz:
50 dag pieczarek
1 cebula
olej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy,płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
3. Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.
4. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
5. Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.