Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co jeszcze na sylwestrowy stół?

Ostatnie propozycje na ciepłe dania, które możecie zaserwować swoim gościom. A osobiście życzę Wam szampańskiej zabawy do białego rana!

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć kolorowych dań z warzywami. Ziemniaczane kuleczki z serowym środkiem są rewelacyjnym dodatkiem do mięs. Mogą być też nadziane na wykałaczki i maczane w serowym fondue czy zimnych sosach. Znany wszystkim kurczak w cieście francuskim z dodatkiem szpinaku i brokuł bardzo ładnie prezentuje się na stole. Oczywiście smakuje pysznie. Rewelacyjne gniazdka makaronowe z dodatkiem kurczaka i cukinii, zatopione w żółtym serze i jajku idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Jako dodatek polecam sos czosnkowy. Koloru na stole nadadzą także faszerowane cukinie oraz kolorowa sałatka z grillowanym kurczakiem i pistacjami. Życzę Wam smacznego i szampańskiej zabawy do białego rana!

Ziemniaczane kuleczki z serem

Co jeszcze na sylwestrowy stół?

 

1 kg ziemniaków
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 jajka
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
100 g żółtego sera
Bułka tarta do panierowania
ok. 1 oleju do smażenia


Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

Co jeszcze na sylwestrowy stół?

 

600 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
1 opakowanie ciasta francuskiego (25x40 cm)
2 łyżki masła
200 g szpinaku (mrożonego)
3 ząbki czosnku
100 g sera feta
5 różyczek brokuła
200 g żółtego sera
1 jajko
Sól
Pieprz

Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Co jeszcze na sylwestrowy stół?

 

2 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego z indyka
1/2 czerwonej papryki
5 pieczarek
1 cebula
100 g żółtego sera
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Oregano
150 g koncentratu pomidorowego

Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy w kosteczkę. Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut.

Makaronowe gniazdka z kurczakiem i cukinią

Co jeszcze na sylwestrowy stół?

 

6 gniazdek makaronu Capellini Nidi,
150 g filetu z piersi kurczaka,
Przyprawa do kurczaka,
Czosnek granulowany,
Słodka czerwona papryka,
1/2 średniej cukinii,
2 jajka,
1/2 szklanki żółtego sera,
3 małe różyczki brokułu,
Sól,
Pieprz

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pistacjami

Co jeszcze na sylwestrowy stół?

 

Na 2 porcje:
2 filety z piersi kurczaka
Marynata:
2 ząbki czosnku
Przyprawa do mięsa
Ostra czerwona papryka
1 łyżeczka liścia lubczyku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Dodatkowo:
1 czerwona papryka
4 pomidory
1 ogórek
4 łyżki pistacji
150 g sera feta
10 czarnych oliwek
1 opakowanie mixu sałat
100 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku


Filet z kurczaka nacieramy dokładnie przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką, lubczykiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy filet oblewamy sosem sojowym. Odstawiamy na całą noc w zamkniętym pudełku. Następnego dnia grillujemy do miękkości. Zdejmujemy z patelni aby mięso odpoczęło, kroimy na plastry. Mix sałat mieszamy z pokrojonym w paseczki pomidorem oraz pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i papryką. Sałatę układamy na talerzach. Na wierchu rozkładamy pistacje, pokrojoną w kosteczkę fetą i czarnymi oliwkami. Na całości rozkładamy filet z kurczaka. Podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekanym czosnkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak