Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na grilla zamiast mięsa czy kiełbasek?

Lato to czas gdy ludzie bardzo często spędzają czas z rodziną w ogrodzie np. grillując. A Wy lubicie grillować? A co wybieracie częściej mięso, kiełbaski czy warzywa? Ja częściej wybieram warzywa. Zapraszam do wpisu na ten temat.

Lato to czas gdy ludzie bardzo często spędzają czas z rodziną w ogrodzie np. grillując. A Wy lubicie grillować? A co wybieracie częściej mięso, kiełbaski czy warzywa? Ja częściej wybieram warzywa. Zapraszam do wpisu na ten temat.

Na grillu można przygotować prawie wszystko, mogą to być mięsa, ryby, kiełbaski, warzywa czy pieczywo. Co kto lubi. Ja osobiście częściej sięgam po warzywa, kukurydzę czy ziemniaczki, a ostatnio moim hitem numer jeden zastały upieczone chlebki na grillu, nie położone gotowe kromki chlebka tylko przygotowałam własnoręcznie ciasto, uformowałam płaskie mini-chlebki, położyłam na grillu i upiekłam. Nawet nie jestem w stanie opisać jak były pyszne. Bardzo polecam Wam ten przepis. Polecam również grillowane ziemniaczki i kukurydzę, podane z dobrej jakości masłem, coś pysznego...i to roztapiające się masło..mniam. Wybierzcie coś dla siebie i przygotujcie. Zapraszam.

 

Moje pyszne i sprawdzone propozycje:

 

Chlebki pieczone na grillu.

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i warzywa to czemu nie pieczywo. Przyznam się szczerze, że niewiele osób wierzyło, że mi się uda, a tu proszę wyszły, i to jakie pyszne i pachnące...mniam. Koniecznie spróbujecie takie upiec, a nie pożałujecie. Moje chlebki zostały szybciej zjedzone niż upieczone, a pochwałom nie było końca. Polecam i zapraszam :)

Co na grilla zamiast mięsa czy kiełbasek?
Składniki:


Rozczyn:

1 łyżeczka cukru

pół szklanki ciepłego mleka

1 łyżka mąki pszennej

2 i pół dag świeżych drożdży


Ciasto:

2 pełne szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

około pół szklanki ciepłej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną nam podczas pieczenia. Placki otrzepujemy z nadmiaru mąki.


4. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układamy na grillu i pieczemy, ( ja piekłam na grillu węglowym ). Chlebki często obracamy, żeby wyrosły i w środku nie były surowe. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajmy się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić czy jest upieczony, jeśli nie to należy jeszcze potrzymać na grillu.


5. Gotowe podajemy i życzę smacznego.

 

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem.

Mam jeszcze dla Was taką grillowaną kukurydzę. Do tej pory podawałam ugotowaną z wody z solą i masełkiem. Ale powiem Wam, że taka grillowana jest pyszna i pysznie pachnąca papryką, koperkiem i masełkiem. Można ją przygotować na obiad lub kolację, wystarczy dosłownie tylko pół godziny i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Zapraszam :)

Co na grilla zamiast mięsa czy kiełbasek?
Składniki:


4 kolby kukurydzy

1 łyżeczka cukru

gorąca woda

sól do smaku

papryka słodka mielona według uznania

masło 82% według uznania

koperek świeży dowolna ilość


Wykonanie:


1. Kukurydzę dokładnie obieramy i płuczemy, następnie zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Ważne żeby cała kukurydza była przykryta wodą.


2. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy i osączamy z wody, układamy na foli aluminiowej, oprószamy papryką i na każdą nakładamy po kawałeczku masła. Zawijamy. Następnie grillujemy około 15-20 minut. Pod koniec grillowania kukurydzę można położyć na chwilę bez foli na ruszcie będzie bardziej zrumieniona.


3. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy, na gorącą kukurydzę nakładamy jeszcze po porcji masła, oprószamy solą i posypujemy koperkiem. Podajemy od razu.


4. Smacznego życzę.

 

Ziemniaczki z grilla podane z masełkiem, solą i koperkiem.

Lubicie ziemniaczki pieczone na grillu? Takie zawijane w folię aluminiową, podane z masełkiem, oprószone solą i świeżym aromatycznym koperkiem...mniam, nie ma lepszego jedzenia. Polecam, kto jeszcze nie jadł takich ziemniaczków to niech spróbuje. Najlepiej zjadać takie gorące z roztapiającym się na nich masłem. Ja swoje ziemniaczki przygotowałam na kolację i pysznie było, bo przecież na grillu nie musi być tylko mięso czy kiełbaski, prawda? Zapraszam na ziemniaczki :)

 Co na grilla zamiast mięsa czy kiełbasek?

Składniki:


niewielkie ziemniaki ( dowolna ilość )

masło 82 %

koperek świeży według uznania

sól do smaku


Wykonanie:


1. Ziemniaki ( najlepiej średniej i jednakowej wielkości ) dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową.


2. Następnie ziemniaki grilujemy często obracając na grillu aż będą miękkie, sprawdzamy wykałaczką czy są miękkie.


3. Gdy ziemniaczki będą miękkie rozwijamy z foli, rozcinamy w dłuż , oprószamy solą, koperkiem i nakładamy po porcji masła. Podajemy od razu gorące.


4. Smacznego życzę.


Smacznych inspiracji życzę.

anka1988 11.08.2017 12:21
u nas obok kiełbasek grilluję się zazwyczaj boczek, szaszłyki z kiełbaski, boczku, warzyw i tosty z masłem czosnkowym!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak