Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na świąteczny stół oprócz tradycyjnych ciast?

Makowce, serniki i pierniki tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, ale oprócz nich można przygotować inne smakołyki, również efektowne i pyszne. Zapraszam do wpisu, znajdziecie w nim ciekawe przepisy na batoniki i ciasteczka.

Makowce, serniki i pierniki tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, ale oprócz nich można przygotować inne smakołyki, również efektowne i pyszne. Zapraszam do wpisu, znajdziecie w nim ciekawe przepisy na batoniki i ciasteczka.

Oprócz tradycyjnych ciast na świątecznym stole można przygotować inne smakołyki, które są również pyszne. Można przygotować pełne bakalii batoniki na mleku w proszku, idealnie pachnące kruche ciasteczka lub półfrancuskie ciastka z piernikowym kremem. Każda z tych propozycji jest pyszna i łatwa w wykonaniu. A jak jest u Was, co pieczecie oprócz tradycyjnych wypieków? Może skorzystacie z któregoś z moich przepisów i przygotujecie. Zapraszam serdecznie.


Tutaj przedstawię Wam kilka moich przepisów:


1. Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym.


Co prawda do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze trochę jest, ale mnie ciągnie już do tych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :)

Co na świąteczny stół oprócz tradycyjnych ciast?


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Krem:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

25 dag serka mascarpone

cukier puder do smaku

2 łyżeczki przyprawy do piernika


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do posypania ciastek

kolorowa dowolna posypka według uznania


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.


2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

 

3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.


5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.

 

2. Czekoladowe batoniki z bakaliami.


A może zamiast ciasta na świąteczny stół przygotować takie oto batoniki? Pyszne, czekoladowe, mleczne i pełne wspaniałych bakalii. Przygotujcie je, a na pewno nie pożałujecie...uważam, że za bardzo kuszą. Masa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżeczką prosto z garnka.Zapraszam :)

Co na świąteczny stół oprócz tradycyjnych ciast?


Składniki:

40 dag mleka w proszku

250 ml zimnej wody

250 ml cukru

4 łyżki kakao

25 dag margaryny ,, Kasi''

10 dag żurawiny suszonej

10 dag orzechów włoskich


Wykonanie:


1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.


2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i bakalie, energicznie mieszamy.


3. Masę czekoladową wykładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.


4. Po tym czasie kroimy w podłużne batony i podajemy.


5. Smacznego.

 

3. Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe.


Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka, ale jakie pyszne, idealnie kruche i pachnące cynamonem. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach. Takie ciasteczka najlepiej smakują w chłodne dni z kubkiem gorącej herbaty. Są też idealne na Świąteczny stół. Zapraszam:)

Co na świąteczny stół oprócz tradycyjnych ciast?


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

2 jajka

15 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki mielonego imbiru

półtorej łyżeczki mielonego cynamonu


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.


3. Następnie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.


4. Smacznego.

 

4. Piernikowe kruche ciasteczka z nutką kardamonu.


Pyszne i pachnące,idealnie kruche. Podczas pieczenia po całym domu unosi się cudowny zapach. Takie ciasteczka możemy upiec na świąteczny stół. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek. Zapraszam :)

Co na świąteczny stół oprócz tradycyjnych ciast?


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika

pół łyżeczki mielonego kardamonu


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie na posypanej mąką stolnicy ciasto wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.


3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak