Makowce, serniki i pierniki tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, ale oprócz nich można przygotować inne smakołyki, również efektowne i pyszne. Zapraszam do wpisu, znajdziecie w nim ciekawe przepisy na batoniki i ciasteczka.
Oprócz tradycyjnych ciast na świątecznym stole można przygotować inne smakołyki, które są również pyszne. Można przygotować pełne bakalii batoniki na mleku w proszku, idealnie pachnące kruche ciasteczka lub półfrancuskie ciastka z piernikowym kremem. Każda z tych propozycji jest pyszna i łatwa w wykonaniu. A jak jest u Was, co pieczecie oprócz tradycyjnych wypieków? Może skorzystacie z któregoś z moich przepisów i przygotujecie. Zapraszam serdecznie.
Tutaj przedstawię Wam kilka moich przepisów:
1. Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym.
Co prawda do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze trochę jest, ale mnie ciągnie już do tych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek
kolorowa dowolna posypka według uznania
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.
5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.
2. Czekoladowe batoniki z bakaliami.
A może zamiast ciasta na świąteczny stół przygotować takie oto batoniki? Pyszne, czekoladowe, mleczne i pełne wspaniałych bakalii. Przygotujcie je, a na pewno nie pożałujecie...uważam, że za bardzo kuszą. Masa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżeczką prosto z garnka.Zapraszam :)
Składniki:
40 dag mleka w proszku
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki kakao
25 dag margaryny ,, Kasi''
10 dag żurawiny suszonej
10 dag orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.
2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i bakalie, energicznie mieszamy.
3. Masę czekoladową wykładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.
4. Po tym czasie kroimy w podłużne batony i podajemy.
5. Smacznego.
3. Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe.
Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka, ale jakie pyszne, idealnie kruche i pachnące cynamonem. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach. Takie ciasteczka najlepiej smakują w chłodne dni z kubkiem gorącej herbaty. Są też idealne na Świąteczny stół. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego imbiru
półtorej łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
3. Następnie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Smacznego.
4. Piernikowe kruche ciasteczka z nutką kardamonu.
Pyszne i pachnące,idealnie kruche. Podczas pieczenia po całym domu unosi się cudowny zapach. Takie ciasteczka możemy upiec na świąteczny stół. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie na posypanej mąką stolnicy ciasto wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.