♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Udka pieczone w słodkiej glazurze.
udka z kurczaka 6 sztuk
MARYNATA:
sos sojowy 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
lubczyk suszony
miód 2 łyżki
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie
sok z 1 cytryny
czosnek 4 ząbki ( zmiażdżone )
imbir tarty 1 łyżka
Marynata :
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce.Dodać udka , natrzeć marynatą ,odstawić na noc .Następnie piec w piekarniku na złoty kolor.
Pierś z kurczaka na słodko z ananasem.
pierś z kurczaka 1 kg.
ananasy - plastry z puszki
imbir tarty 1 łyżeczka
miód 3 łyżki
zalewa ananasowa
masło
rukola
sól
MARYNATA:
Do miski przelać zalewę ananasową z puszki, dodać miód i starty imbir oraz szczyptę soli .Wymieszać .
Pierś umyć ,osuszyć i pokroić na porcje.
Przełożyć do marynaty porcje mięsa.
Marynować minimum 2 godziny.
Pierś ułożyć na naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut.
Plastry ananasa podsmażyć na maśle .
Przed podaniem ułożyć na upieczonym mięsie w towarzystwie sałaty rukoli.