Wiele osób lubi śniadania na słodko, ale raczej nie da się ich jeść codziennie, dlatego doskonałą odmianą są śniadania w wersji wytrawnej, które nie zawsze muszą być jajecznicą, czy odgrzaną parówką, możliwości jest dużo więcej.
Śniadanie zawsze warto zaplanować sobie dzień wcześniej, by rano nie zastanawiać się co przygotować, albo żeby całkowicie nie rezygnować z posiłku, bo jest dla naszego organizmu bardzo ważnym elementem.
Jako ciepłe śniadanie idealnie sprawdzają się tosty, warzywne naleśniki, omlety, czy owsianki.
Śniadanie na zimno to w szczególności sałatki oraz kanapki, ale trzeba tu zadbać o różnorodność składników z jakimi są podawane, bo w kółko to samo w końcu przestaje smakować.
Moje pomysły na wytrawne śniadanie:
Sałatka z kuskusem i surimi
Składniki:
- 150 g kuskusu
- 150 ml wrzątku
- 1 puszka kukurydzy
- 3 plastry ananasa z syropu
- 150 g paluszków surimi
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, następnie mieszamy.
Ananasa kroimy w drobną kostkę, a surimi w dużą, dodajemy do kuskusu.
Wrzucamy kukurydzę odsączoną z zalewy i posiekaną natkę pietruszki mieszamy.
Całość łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Warzywny naleśnik z szynką i serem
Składniki (na 2 sztuki):
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 grube plastry szynki
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 3 jajka
- 70 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, paprykę, szynkę i ser kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka łączymy z mąką, wlewamy do miski z kapustą i mieszamy do czasu, aż wszystko będzie dobrze pokryte masą jajeczną.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano.
Pasta z pieczonego pstrąga tęczowego (do kanapek)
Składniki:
- 1 upieczony pstrąg tęczowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego, jeśli wolicie wersję fit
Przygotowanie:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki wody do moczenia płatków
- 2 cienkie kabanosy
- 30 g cukinii
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól do smaku
- duża szczypta ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wieczorem płatki zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano kabanosy kroimy w ok. 1 cm kawałki, a seler naciowy i pomidorki koktajlowe w kostkę, cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kabanosy, seler naciowy i cukinię, lekko solimy i podsmażamy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy płatki owsiane odsączone z nadmiaru wody i razem podgrzewamy.
Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i mieloną paprykę, doprawiamy do smaku solą wedle uznania.