Ryż w kulturze azjatyckiej jest nie tylko podstawą dań, ale również symbolem życia. To właśnie w Azji ryż je się najczęściej, nie tylko z dodatkami, ale również solo.
Robi się z niego popularne już w Europie produkty: mąkę, papier ryżowy, makaron, płatki, a nawet alkohol.
Zarówno ryż, jak i produkty z niego wytworzone są bezglutenowe, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. A dzięki temu, że ryż jest lekkostrawny chętnie sięgają po niego również osoby dbające o linię.
W polskich domach ryż najczęściej gości jako dodatek do zupy lub dania głównego, ale coraz chętniej dodaje się go również do sałatek, a nawet deserów.
Dania z dodatkiem ryżu:
Sałatka ryżowa z surimi
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- woda do gotowania
- 1 biała część pora
- 3/4 puszki kukurydzy
- 100 g paluszków surimi
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu 1000 wysp
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy we wrzątku na sypko. Odcedzamy i studzimy.
Por kroimy w ćwierć plasterki, a surimi w dużą kostkę, dodajemy do ryżu razem z kukurydzą i koperkiem, mieszamy.
Majonez mieszamy z sosem 1000 wysp i również dodajemy do ryżu, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku (przepis)
Deser ryżowo-owsiany (przepis)
Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem (przepis)