Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co przygotować z ryżu?

Ryż - niegdyś główne pożywienie Chińczyków, dziś znany i lubiany na całym świecie.

Ryż w kulturze azjatyckiej jest nie tylko podstawą dań, ale również symbolem życia. To właśnie w Azji ryż je się najczęściej, nie tylko z dodatkami, ale również solo.

Robi się z niego popularne już w Europie produkty: mąkę, papier ryżowy, makaron, płatki, a nawet alkohol.

Zarówno ryż, jak i produkty z niego wytworzone są bezglutenowe, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. A dzięki temu, że ryż jest lekkostrawny chętnie sięgają po niego również osoby dbające o linię.

W polskich domach ryż najczęściej gości jako dodatek do zupy lub dania głównego, ale coraz chętniej dodaje się go również do sałatek, a nawet deserów.

Dania z dodatkiem ryżu:

Sałatka ryżowa z surimi

Co przygotować z ryżu?

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • woda do gotowania
  • 1 biała część pora
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 100 g paluszków surimi
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka sosu 1000 wysp
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy we wrzątku na sypko. Odcedzamy i studzimy.

Por kroimy w ćwierć plasterki, a surimi w dużą kostkę, dodajemy do ryżu razem z kukurydzą i koperkiem, mieszamy.

Majonez mieszamy z sosem 1000 wysp i również dodajemy do ryżu, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem schładzamy w lodówce.

 

Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku (przepis)

Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku - medium

 

Deser ryżowo-owsiany (przepis)

Deser ryżowo-owsiany - medium

 

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem (przepis)

Co przygotować z ryżu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak