Pewnie zastanawiacie się co to jest nashi ?
Nashi jest to inaczej grusza chińska.
Jej kształt przypomina jabłko i ma jasno brązową lekko chropowatą skórkę.
Jest to twardy, soczysty owoc o smaku lekko kwaskowatym.
Ma wyczuwalne drobinki jakby mialo w sobie drobniuteńki piasek.
Nashi świetnie nadaje się do spożywania na surowo jako dodatek do sałatek, marmolad lub ciast.
Ponadto nashi ma dużo witaminy C i błonnika, potasu i przeciwutleniaczy.
Jednym słowem jest zdrowy i polecam jego uprawę, gdyż świetnie udaje się w naszym klimacie i obficie owocuje.
Babeczki z nashi
2 owoce nashi
300 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
3/4 szk mleka 3,2%
1/2 szk oleju rzepakowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g polewy deserowej w drażetkach
2 łyżki mleka
biała posypka do ciast
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi.
Przygotować dwie miski.
Do jednej wbić jajka, wlać mleko i olej i wymieszać.
Do drugiej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Nashi obrać, opłukać i zetrzeć do mąki na tarce o grubych oczkach po czym wymieszać.
Do płynnych składników przełożyć sypkie i najlepiej za pomocą widelca wymieszać składniki dość szybko.
Ciasto rozdzielić do przygotowanych foremek.
Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu babeczki wyjąć i wystudzić.
Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę ( nie powinna dotykać wody ), wrzucić polewę, wlać mleko i podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się polewy i połączenia z mlekiem.
Miseczkę z polewą zdjąć z rondelka i każdą babeczkę zanurzać w polewie a następnie posypać posypką i układać gotowe babeczki na talerzu.
Marchewka z nashi i jabłkiem
2 średnie marchewki
1 duże winne jabłko
1 owoc nashi
cukier do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego
Marchew, jabłko i nashi obrać i umyć.
Do miski zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i wymieszać.
Odstawić na 10 minut, potem zetrzeć do marchewki jabłko a nashi.
Dodać kilka łyżek oleju i wymieszać surówkę.
Podawać po kilku minutach gdy smaki się przegryzą.
Sałatka z nashi
1 mini sałata rzymska zielona
1/2 mini sałaty rzymskiej czerwonej
5 pomidorków koktajlowych
1 owoc nashi ( chińskiej gruszki )
kilkanaście cienkich plasterków cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
sól do smaku
ocet ryżowy do smaku
3 łyżki oleju ryżowego
cukier do smaku
pieprz do smaku
Sałaty umyć i osuszyć po czym porwać na kawałki.
Cebule obrać, opłukać i pokroić w piórka.
Plasterki cukinii podsmażyć z obu stron na odrobinie oleju i odsączyć na ręczniku papierowym.
Nashi obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Pomidorki umyć i pokroić w plastry.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać sałatkę.
Podawać po około pięciu minutach gdy smaki się przegryzą.
Pekinka do obiadu
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 mała czerwona papryka
1 jabłko
2 nashi
1 cebula
olej lniany
sól
pieprz
cukier
ocet
Kapustę posiekać.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Nashi i jabłko obrać na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę pokroić w paski po usunięciu gniazda nasiennego i umyciu.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Surówkę odstawić na około 15 minut aby smaki się przegryzły.