Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co warto wiedzieć o kuchence mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa ułatwia nam życie, są pewne ograniczenia co do potraw, dań, produktów, które możemy w niej odgrzewać. Sprawdźcie sami!

Dzięki kuchence mikrofalowej szybko podgrzejemy zupę, sos, zrobimy zapiekanki czy ugrillujemy jakieś mięso lub kiełbasę. Jednak czy wszystko można podgrzewać w mikrofali? Otóż nie, istnieją potrawy, które powinny kuchenkę mikrofalową omijać szerokim łukiem.

I tak:
- nie wolno gotować jajek w skorupkach (wzrost ciśnienia po prostu rozsadzi jajko i cała kuchenka do mycia, stracimy jajko a dodatkowo możemy uszkodzić kuchenkę)
- nie podgrzewamy potraw smażonych (chyba, że mamy odpowiednie naczynia ze specjalną pokrywką do kuchenek mikrofalowych ); zbyt wysoka temperatura w kuchence może spowodować pożar przez podgrzewający się w potrawie tłuszcz
- nie przygotowuje się pieczywa drożdżowego (ciasto będzie blade, niewyrośnięte i twarde)
- żadnych sufletów
- omletów
- ciast biszkoptowych
- ciast ptysiowych
- makaronów (szybciej ugotujemy je tradycyjną metodą czyli w garnku z wodą)
- ciast czekoladowych
- ciast kruchych
- żadnych placków (np. ziemniaczanych)

Jeśli chodzi o potrawy, które można bez obaw podgrzewać i przygotowywać w kuchence mikrofalowej, to:
- warzywa (zachowują swoją barwę, witaminy i minerały i mają naturalny smak)
- ryby (białko w rybie przyrządzonej w kuchence jest równo ścięte i unikniemy przypalonej skórki – jak to bywa przy smażeniu)
- zupy (żadna zupa nam się nie przypali)
- gulasze
- różnego rodzaju potrawki (przyrządza się je szybko a mięso jest soczyste)
- buliony (przygotujemy je szybciej niż tradycyjnie)
- desery
- dżemy

Dodatkową zaletą kuchenki mikrofalowej jest to, że do przygotowywania tych potraw nie potrzebujemy tłuszczu i możemy przyrządzić bez problemu potrawę dla jednej osoby.
Tak więc nie bójmy się mikrofali i używajmy jej rozsądnie.

A teraz kilka rad jak ja utrzymać w czystości.

Czasami zdarza się, że w trakcie podgrzewania w mikrofali coś dosłownie nam wystrzeli. Na szczęście są sposoby, aby po takich eksplozjach mieć czystą i zadbaną kuchenkę.

Kuchenka mikrofalowa jest bardzo przydatna, ale musimy dbać o jej czystość. Poniżej przedstawię kilka cennych wskazówek jak to robić.

Przede wszystkim – kuchenka mikrofalowa musi być czysta, bo wszelkie zanieczyszczenia, które w niej pozostają przenikają do kolejnej potrawy, którą podgrzewamy. Obecnie kuchenki wyposażone są – oprócz podstawowej funkcji podgrzewania – także w funkcje gotowania, rozmrażania czy grillowania. Warto więc o nią dbać, aby służyła nam jak najdłużej.

Oczywiście najlepiej mieć specjalne pojemniki do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, ale jeśli ich nie posiadamy to nie unikniemy niespodziewanego mycia.

I tak przed myciem kuchenki należy koniecznie odłączyć ją od zasilania.

Do mycia nie wolno używać żadnych druciaków, szorstkich gąbek ani żadnych innych ściereczek z ostra powierzchnią. Używamy miękkiej ściereczki lub ręcznika papierowego; można użyć płynu do mycia okien lub płynu do naczyń. Należy wyjąc talerz obrotowy i umyć dno kuchenki. Nie wolno dopuszczać do zostawiania resztek jedzenia w kuchence. Należy je na bieżąco je usuwać. Pamiętamy również o drzwiczkach – na bieżąco usuwamy z nich tłuszcz i resztki jedzenia

Jeśli mamy problem z zaschniętymi resztkami, trzeba przez 2 lub 3 minuty podgrzewać w miseczce wodę z sokiem z cytryny: rozmiękczy ona zaschnięte pozostałości i odświeży wnętrze kuchenki.

Naczynia, których używamy w kuchence zawsze muszą być czyste i suche. Talerz obrotowy możemy umyć w zmywarce lub płynem do naczyń.

Jeśli nasza kuchenka posiada grill nie należy go myć, wysoka temperatura grzania spowoduje spalanie zachlapań. Powierzchnię pod grillem musimy umyć: miękką gąbką z płynem, żadnymi ostrymi druciakami. W przypadku nieużywania grilla przez dłuższy czas, należy raz w miesiącu uruchomić tę funkcję na 10 minut, aby zapobiec przed pożarem.

Żeby zachować świeży zapach wewnątrz kuchenki należy trzymać otwarte drzwiczki, ale w przypadku kuchenek z funkcją oszczędności energii muszą być one zamknięte – wówczas tak jak pisałam wcześniej – do odświeżenia stosujemy wodę z sokiem z cytryny. Na najwyższej mocy gotujemy wodę przez kilka minut i wycieramy kuchenkę do sucha.

Mam nadzieję, że choć trochę moje rady pomogą Wam utrzymać kuchenkę w czystości i będzie służyła Wam długo. Wbrew częstym opiniom o jej szkodliwości, nie sposób nie przyznać, że kuchenka ułatwia nam życie - tym bardziej gdy jesteśmy zapracowani, zabiegani i nie starcza nam czasu na codzienne obowiązki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak