Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co zrobić by ciasto na tarte zbyt nie urosło

By nadzienie zmieściło się na tarte...

Gdy podpiekamy ciasto na tartę zdarza się, że urośnie zbyt duże, za wysokie i mamy problem.

Robimy jeden eksperyment. Gdy wyłożymy ciasto do formy, nakrywamy je folią aluminiową i wysypujemy na nią białą fasole . Ziarna przyciskają wtedy lekko ciasto i niepozwalaja mu zbyt wysoko urosnąć. Wyciągamy 5 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy folie i zsypujemy fasole . Wsadzamy forme z ciastem  z powrotem aby nabrało złotego koloru.Na tak podpieczone ciasto nakładamy właściwy farsz.Co zrobić by ciasto na tarte zbyt nie urosło

borgia 26.02.2011 13:49
Ale ja też to prawie zawsze robię. Tylko zaznaczam, że takie pieczenie chroni nasz spód - który będzie potem jeszcze pieczony - przed nadmiernym wypieczeniem. Patrząc na zdjęcie (znów będę straszna) dochodzę do wniosku, że farsz wyłożony i zalany niestety ucieknie z jednej stronki... Gdy potrzebny jest mi spód do tarty, która nie będzie już pieczona - piekę jednak bez folii (i bez fasolki), mocno za to dociskam brzegi i je wyciągam. Ciasto mam cienkie. Nie rozrasta się. Jest zdecydowanie cieńsze niż to na zdjęciu. Bo zależy od ilości ciasta, którą wyłożymy formę. To na zdjęciu dla mnie - powtarzam: dla mnie! - pomimo warstwy folii i fasolki jest zbyt \"rozrośnięte\", czego już nie chciałam zaznaczać. Dobra. Bo ja tak najeżdżam... a nie o to mi chodziło. Wkleję swoją tartę dokładnie tak pieczoną.
Barbara40 25.02.2011 20:13
A,mnie czasami ciasto nawet, jak nakluje widelcem, wyrasta za bardzo.Dla mnie najlepszy sposob na zapewnienie sobie odpowiedniego ksztaltu tarty, jest, podobnie, jak Izabela,wylozenie ciasta papierem do pieczenia i wysypanie na nim grochu, fasoli, czy cieciorki
IZABELA29 24.02.2011 20:29
tak,wiem o tym .
Jolanta_P-S 24.02.2011 20:13
Ten zabieg z fasolą widziałam w programie Nigelli Lawson, ale nie w worku tylko luzem, a w sprawie rośnięcia ciasta to Borgia ma rację ciasto kruche nakłuwa się widelcem.
borgia 24.02.2011 16:39
Jest to tak zwane pieczenie na biało. Nie tyle zapobiega rozrośnięciu się ciasta, co jest po prostu pieczeniem wstępnym. Ciasto przez folię chronione jest przed zbytnim upieczeniem, ale powinno stracić swa surowość. Normalnie bez folii ciasto nie powinno się Bóg wie jak rozrosnąć, ale może się w środku \"wybulić\" i dlatego kruche powinno się nakłuwać widelcem. Żeby powietrze mogło sobie ujść... Jeśli zrobisz mały brzeg, to i mały Ci zostanie. Tyle mojej wiedzy na temat. Mogę się oczywiście mylić...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak