Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co zrobić z nadmiarem pomarańczy

Teraz sezon na cytrusy trwa, są smaczne i bardzo soczyste. Proponuję wykorzystać je do przygotowania domowego soku lub też deseru na jego bazie.

Co zrobić z nadmiarem pomarańczy

Teraz mamy sezon na dorodne cytrusy, które są soczyste, słodkie, stwierdziłam, że zrobię pomarańczowy sernik na zimno i wykorzystam naturalny sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.

Pomarańczowy sernik na zimno z bezami smakuje i prezentuje się znakomicie. Serniki na zimno, są mało pracochłonne, lekkie i efektownie się prezentują. Zamiast zwykłej wrzącej wody, do rozpuszczenia galaretki możemy wykorzystac sok pomarańczowy.

 

Pomarańczowy sernik na zimno

Składniki:
250 ml świeżego soku pomarańczowego,
500 g twarogu homogenizowanego 0%,
1 łyżka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżkę cukru waniliowego
kolorowe bezy
pałeczki pomarańczowe w czekoladzie

Przygotowanie:

 Wycisnąć sok z pomarańczy, który następnie wlewamy do garnuszka i zagotować, wsypać galaretkę pomarańczową, 1 łyżkę żelatyny, dodać 1 łyżkę domowego cukru waniliowego, wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Aby szybciej wystygło można wrzucić 1-2 kostki lodu. Do gęstniejącej masy przełożyć ser i za pomocą trzepaczki połączyć masy.

Masę przełozyć do okrągłej tortownicy (18 cm), na powierzchni ułożyć kolorowe bezy, które docisnąć aby lekko zanurzyły się w serniku i wstawić do lodówki do schłodzenia. Sernik stał w lodówce całą noc.
Na powierzchnię sernika zetrzeć czekoladowe pomarańczowe pałeczki i ułozyć dekoracyjnie też kawałeczki pałeczek wokół rantu.

Smacznego, sernik był pyszny.

Proponuję również przygotować sok ze świezych owoców,  to prawdziwa bomba witaminowa, która jest zbawieniem dla naszego organizmu w okresie jesienno-zimowym.

Sok dostarcza nam witaminy w naturalnej postaci bez zbędnych dodatków.

 

Sok ze świeżych owoców



3 pomarańcze
3 kiwi
1/2  cytryny
1 jabłko

 

Umyć owoce, przekroić je bez obierania na pół i lekko docisnąć owoce do elektrycznej wyciskarki, a sok sam spływa do pojemnika. Z wyciskanego owocu pozostaje tylko sama skórka, nawet z jabłka. Sok rozlać do szklanek, dodatkowo można udekorować szklankę plasterkiem owocu, ja wykorzystałam kiwi. Sok jest małokaloryczny, wersja super light. Soku wychodzi z tej ilości 500 ml.

Jolanta_P-S 08.01.2013 08:31
Tzn. zrobiłaś sernik?
msmors 07.01.2013 08:43
Skorzystałam z przepisu i powiem, że jest pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak