Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cotygodniowe ,,czyszczenie"lodówki - zapiekanki

Uwielbiam makarony i przynajmniej dwa razy w tygodniu muszę je jeść. Dlatego też często przygotowuje pyszne zapiekanki. Najczęściej w składnikach są produkty, które aktualnie mam w lodówce.

Uwielbiam makarony i przynajmniej dwa razy w tygodniu muszę je jeść. Dlatego też często przygotowuje pyszne zapiekanki. Najczęściej w składnikach są produkty, które aktualnie mam w lodówce. Często są to resztki serów, pojedyńcze sztuki warzyw czy rozmrożone mięso. Zaletą zapiekanek jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko i ilość zaspokoi głód rodziny.

Cannelloni z pomidorowym beszamelem
Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny.
12 rurek makaronu cannelloni
3 cebule
300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
Kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g pomidorów z puszki (krojonych)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 g żółtego sera
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli
Masło do formy
Pomidorowy beszamel:
200 g pomidorów z puszki (krojonych)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki (kopiasta)
Ok. 1,5 szklanki mleka
Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa
Natka pietruszki do dekoracji

Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Pomidorowy beszamel:
W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję śmietany). Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem zalewamy rurki. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w 190*C przez 25-30 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, rurki posypujemy żółtym serem i zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Dekorujemy natka pietruszki.

Cotygodniowe ,,czyszczenie

 

Zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w kremowym beszamelu
Szybka w przygotowaniu i bardzo syta zapiekanka z makaronem tortellini, kurczakiem i brokułem. Całość otulona żółtym serem oraz kremowym sosem beszamelowym. Zapiekanka palce lizać.
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
250 g tortellini z szynką
1 brokuł
200 g żółtego sera
Olej do smażenia
Masło do formy
Sos beszamelowy:
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Ok. 750 ml mleka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Sok z cytryny
Suszony koperek

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Po ugotowaniu odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Usmażonego kurczaka, makaron, ser oraz pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła mieszamy ze sobą . Całość wykładamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Sos: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Podlewamy stopniowo mlekiem, cały czas mieszając. Sos gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10-15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i suszonym koperkiem. Sosem zalewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190*C na 20 minut.

Cotygodniowe ,,czyszczenie

 

Zapiekanka makaronowa z twarogiem i mango
Zapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość.
100 g makaronu orkiszowego
Szczypta soli
100 g twarogu sernikowego
100 serka waniliowego homogenizowanego
10 g cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
40 g budyniu waniliowego
1 mango
1 gruszka
50 g chałwy waniliowej
2 łyżki brązowego cukru
Masło do formy

Makaron wraz z szczyptą soli zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy. Twaróg oraz serek waniliowy miksujemy z jajkiem, żółtkiem, cukrem waniliowym, budyniem i pokruszoną chałwą. Całość mieszamy z makaronem. Formę na tartę smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę, rozsmarowujemy . Na wierzchu wykładamy obrane i pokrojone na kawałeczki owoce – mango i gruszkę. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut.

Cotygodniowe ,,czyszczenie

 

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami

Bardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka.

300 g filetu z piersi kurczaka
250 g makaronu świderki pełnoziarnistego
Przyprawa do kurczaka
Ostra czerwona papryka
1 czerwona papryka
7 pomidorków koktajlowych

Sos:
1 szklanka mleka
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka mąki pszennej
3 ząbki czosnku
50 g sera gorgonzola
100 g serka topionego
50 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej


Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwona papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidorki na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną oraz mąką. Dodajemy pokrojony serek topiony oraz ser gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu. Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180*C. 

Cotygodniowe ,,czyszczenie

 

Zapiekanka jajeczna z makaronem ryżowym i kurczakiem
Szybka w przygotowaniu i aromatyczna zapiekanka pachnąca pomidorkami, ziołami i serem feta. Idealna na obiad lub kolację.
1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 czerwona cebula
6 pieczarek
150 g makaronu ryżowego
3 jajka
5 pomidorków koktajlowych
60 g sera feta
Sól
Pieprz
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka oregano
Masło do formy
Natka pietruszki do posypania

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawa do mięsa. Cebulę kroimy z kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni, dokładamy mięso. Podsmażamy do miękkości. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Mieszamy razem z przesmażonym kurczakiem. Gdy całość przestygnie wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i lubczykiem. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Na wierzchu układamy pokrojony ser feta oraz pomidorki koktajlowe. Zapiekamy około 20-25 minut w 190*C. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Cotygodniowe ,,czyszczenie

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:33
Czesto u mnie goszczą różnego rodzaju zapiekanki.Twoja wygląda smacznie i kusząco.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak