Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia

Razem z sezonem ogórkowym zaczęłam sezon na cukinię. Ogórki będą owocowały ok miesiąca natomiast cukinia aż do końca września.

Na to warzywko czekałam najbardziej. Cukinia- bardzo ją lubimy szczególne grillowaną. W swoim warzywniaczku mam żółtą i zieloną. Żółtą zasiałam po raz drugi. Często używam cukinii razem ze skórką więc oba kolory bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Cukinia jest bardzo smaczna i ma neutralny smak więc pasuje do wszystkiego. Robię z niej placki, zupy, dusze z innymi warzywami, dodaje do farszów czy omletów oraz wykorzystuję do słodkich wypieków.  Można też jeść ją na surowo, mi jednak w tej postaci nie smakuje , wolę przetworzoną. Niektórzy na cukinię mówią kabaczek. Czytałam wiele w internecie. Jedni mówią, że cukinia to młode warzywo, które zużywa się w całości a kabaczek to już stare warzywo z którego trzeba wydrążyć miąższ. Inni  mówią, że nazwa zależy od regionu a inni że to znowu jakaś odmiana cukinii. Według mnie to jedna rodzina dyniowatych ale nie to samo. Moja mama sadzi kabaczki i mają jasną skórkę i słodki smak. Natomiast cukinia ma neutralny smak i skórkę w kolorze żółtym lub różnych odcieniach zieleni z różnymi pasiastymi wzorkami (przynajmniej takie spotkałam). Ostatnio nawet widziałam małą cukinie okrągłą jak małe dyńki, może i taką kiedyś zasadzę w moim warzywniaczku.

Kilka słów o cukinii:

Cukinia przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15 – 20 cm i jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.(źródło: poradnikzdrowie.pl)

MOJE CUKINIOWE PRZEPISY:

Proste placki z cukinii

składniki:

 2 średnie cukinie
2 jajka
mąka do panierowania
olej do smażenia
sól czosnkowa lub ziołowa

 Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. I zajadać ja bardzo lubię jeść same lu z sosem tzatzyki.

Cukinia

 

Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

składniki:

250 g makaronu, użyłam tasiemki
2 nieduże cukinie, użyłam żółtej i zielonej
150 ml śmietanki 30%
sól z pieprzem
20 g sera cheddar
kolorowy pieprz
olej do smażenia

Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Cukinie umyć, odkroić końce, usunąć miąższ z nasionami i pokroić razem ze skórką w kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i dodać cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie ale nadal będzie chrupka. Dodać słodką śmietankę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze dusić aby smaki sie wymieszały. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze, na wierzchu opruszyć kolorowym pieprzem i podawać.

Cukinia

Tarta z ricottą i warzywami

składniki:

kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie
2 jajka
250 g ricotty
4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
pół czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm
sól czosnkowa do smaku

Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.

Cukinia

 

Życzę smacznego :) c.d.n.

 
 




DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak