Cukinia, zdrowe zielone warzywo, które można piec, smażyć, gotować i marynować.
Ja zazwyczaj przyrządzam z niego zupę krem, leczo, placuszki z cukinii, które wyśmienite są jako dodatek do drugiego dania. Faszeruję je oraz stosuję jako niewielki dodatek do leczo gdzie główną rolę odgrywa papryka i parówki. Można również upiec z niej ciasto, co bardzo mnie kusi.
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten
Cukinia bogata jest w witaminę A, C, K, PP, B1 i beta karoten, ponadto jest dobrym źródłem potasu.
ZUPA KREM Z CUKINII
1 średnia cukinia
2 średnie ziemniaki
1 większa cebula
1 większy ząbek czosnku
0,5 litra wody
1 kostka rosołowa
2 łyżki masła
pieprz, sól do smaku
zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
kilka łodyg zielonej pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem przyrumienić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do zeszklonej cebulki, smażyć 5 min. W garnuszku we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, wlać do ziemniaków i cebuli, gotować ok 10 min. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię wrzucić do bulionu z ziemniakami i cukinii, gotować następne 15 min. Oregano, rozmaryn, tymianek, bazylię i zieloną pietruszkę poszatkować. Zupę zmiksuj dodaj poszatkowane zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
PLACUSZKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE
1/2 cukinii
5 średnich ziemniaków
1/2 pęczka pietruszki zielonej
1 cebula
3-4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Cukinie i ziemniaki potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a zieloną pietruszkę poszatkować. Potartą cukinię, ziemniaki i pokrojoną cebulę oraz poszatkowaną pietruszkę połączyć ze sobą, dodać jajko i mąkę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
MAKARON Z CUKINIĄ „ZIELONO MI”
0,5 paczki makaronu na łazanki
1 cukinia
1 pietruszka korzeń
6 liści kapusty pekińskiej
1/2 kalarepy
4 łyżki śmietany kwaśnej
tłuszcz do smażenia
pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku
Kapustę pekińską poszatkować, cukinię pokroić w większa kostkę, kalarepę w drobniejszą kostkę, a pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię, pietruszkę zieloną i kalarepę przysmażyć na tłuszczu. Gdy będą miękkie podlać wodą, tak by wytworzy się sos. W garnuszku śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu spod warzyw wymieszać i wlać do przysmażonych warzyw, przyprawić do smaku, zagotować. Na talerz nałożyć ugotowany makaron, polać warzywami z sosem.
SAŁATKA Z KURKUMĄ
Na 4 słoiki o pojemności 700ml:
1,5 kg cukinii
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
1 1/4 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
3 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w słupki, cebule zaś w piórka. Warzywa wymieszać z cukrem, octem, kurkumą, gorczycą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostawić na 4 godziny, co jakiś czas przemieszać. Po upływie 4 h sałatkę przełożyć wraz ze sokiem do wyparzonych słoików. Zapasteryzować. Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem.