Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia w kilku odsłonach

Warzywo które samodzielnie jak i w połączeniu z innymi warzywami smakuje wybornie, a wydaje się być tak mało doceniane.

Cukinia, zdrowe zielone warzywo, które można piec, smażyć, gotować i marynować.

Ja zazwyczaj przyrządzam z niego zupę krem, leczo,  placuszki z cukinii, które wyśmienite są jako dodatek do drugiego dania. Faszeruję je oraz stosuję jako niewielki dodatek do leczo gdzie główną rolę odgrywa papryka i parówki. Można również upiec z niej ciasto, co bardzo mnie kusi.

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten
Cukinia bogata jest w witaminę A, C, K, PP, B1 i beta karoten, ponadto jest dobrym źródłem potasu.

ZUPA KREM Z CUKINII

1 średnia cukinia
2 średnie ziemniaki
1 większa cebula
1 większy ząbek czosnku
0,5 litra wody
1 kostka rosołowa
2 łyżki masła
pieprz, sól do smaku
zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
kilka łodyg zielonej pietruszki

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem przyrumienić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do zeszklonej cebulki, smażyć 5 min. W garnuszku we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, wlać do ziemniaków i cebuli, gotować ok 10 min. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię wrzucić do bulionu z ziemniakami i cukinii, gotować następne 15 min. Oregano, rozmaryn, tymianek, bazylię i zieloną pietruszkę poszatkować. Zupę zmiksuj dodaj poszatkowane zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinia w kilku odsłonach

PLACUSZKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE

1/2 cukinii
5 średnich ziemniaków
1/2 pęczka pietruszki zielonej
1 cebula
3-4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Cukinie i ziemniaki potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a zieloną pietruszkę poszatkować. Potartą cukinię, ziemniaki i pokrojoną cebulę oraz poszatkowaną pietruszkę połączyć ze sobą, dodać jajko i mąkę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.

Cukinia w kilku odsłonach

MAKARON Z CUKINIĄ „ZIELONO MI”

0,5 paczki makaronu na łazanki
1 cukinia
1 pietruszka korzeń
6 liści kapusty pekińskiej
1/2 kalarepy
4 łyżki śmietany kwaśnej
tłuszcz do smażenia
pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku

Kapustę pekińską poszatkować, cukinię pokroić w większa kostkę, kalarepę w drobniejszą kostkę, a pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię, pietruszkę zieloną i kalarepę przysmażyć na tłuszczu. Gdy będą miękkie podlać wodą, tak by wytworzy się sos. W garnuszku śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu spod warzyw wymieszać i wlać do przysmażonych warzyw, przyprawić do smaku, zagotować. Na talerz nałożyć ugotowany makaron, polać warzywami z sosem. Cukinia w kilku odsłonach

SAŁATKA Z KURKUMĄ

Na 4 słoiki o pojemności 700ml:

1,5 kg cukinii
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
1 1/4 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
3 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku

Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w słupki, cebule zaś w piórka. Warzywa wymieszać z cukrem, octem, kurkumą, gorczycą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostawić na 4 godziny, co jakiś czas przemieszać. Po upływie 4 h sałatkę przełożyć wraz ze sokiem do wyparzonych słoików. Zapasteryzować. Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem. Cukinia w kilku odsłonach

bietka 09.01.2017 08:49
bardzo lubię cukinię i wszystko co jest z nią związane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak