Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia w roli głównej.

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na wykorzystanie cukinii w kuchni. Teraz właśnie jest jej mnóstwo to może któryś przepis przypadnie Wam do gustu.

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na wykorzystanie cukinii w kuchni. Teraz właśnie jest jej mnóstwo to może któryś przepis przypadnie Wam do gustu. Wybór jest ogromny, można przygotować placuszki, ciasto, przetwory na zimę czy nawet pasztet. Zapraszam do wpisu.

We wcześniejszym już artykule dzieliłam się z Wami przepisami na nadziewane i pieczone cukinie, a dzisiaj zaprezentuję Wam kilka innych przepisów z tym warzywem. Zaczynamy: ciasto z cukinią, które mnie bardzo zaskoczyło, wyszło wilgotne i pyszne, spróbujcie jeżeli jeszcze takiego nie jedliście. Kolejną moją propozycją będzie sos z cukinii i innych warzyw na zimę, aromatyczny i bardzo smaczny, obowiązkowo musi się znaleźć w spiżarni, smakuje na zimno jak i na gorąco. Bardzo polecam. Jeżeli lubicie placuszki to mam dla Was idealny przepis, mnóstwo warzyw i twarożek, doskonała propozycja na piątkowy obiad. Jako ostatni przepis którym się podzielę to będzie warzywny pasztet, dla mnie numer jeden. Można go podać na zimno jak i na gorąco. Zapewniam, że zaskakuje smakiem.


Korzystajcie z sezonowych warzyw tak jak ja. Nie wyobrażam sobie kuchni bez świeżych, pachnących i zdrowych warzyw.

 

Moje propozycje:

Brownie z cukinią.

Zaintrygowało mnie ciasto z cukinią, więc postanowiłam je upiec. Wyszło tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Zapraszam:)

 Cukinia w roli głównej.

Składniki:


Ciasto:

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki oleju ( 125 ml )

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

pół szklanki jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki tortowej

8 kopiastych łyżek kakao

pół łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

2 szklanki cukinii ( startej na tarce o dużych oczkach )


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Wykonanie:


1. Cukinię myjemy,osuszamy, cieniutko obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Cukinię przekładamy na sitko i osączamy ewentualnie z soku.


2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny,kakao, ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.


3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.


5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy aż będzie gęsta i szklista.


6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.


7.Smacznego.

 

Paprykowo - cukiniowy sos na zimę.

Taki sos warzywny warto przygotować i schować na zimę do spiżarni. Potem tylko odkręcamy słoiczek i mamy znakomitą bazę do pizzy, dodam, że sos jest bardzo gęsty. Można go również użyć do zapiekanek. Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 200 ml. Zapraszam :)

Cukinia w roli głównej.
Składniki:


2 i pół kg czerwonej papryki

1 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu pestek )

2 duże cebule

6 ząbków czosnku

8 łyżek oleju

2 łyżki octu 12 %

20 dag koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

2 łyżeczki cukru

sól do smaku

ulubiona przyprawa według uznania ( u mnie czubryca czerwona )


Wykonanie:


1. Warzywa obieramy i myjemy, z cukinii i papryki usuwamy pestki. Następnie cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę, a paprykę kroimy w paski.


2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, najpierw wrzucamy cebulę i czosnek, chwile przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy cukinię i przesmażamy, cukinia powinna nam puścić wodę, wtedy wrzucamy paprykę i dusimy do miękkości warzyw i odparowania całego płynu. Oczywiście warzywa często mieszamy.


3. Pod koniec duszenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier i papryki w proszku. Następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i ulubioną przyprawą.


4. Gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy, odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.

 

Warzywne placuszki z twarożkiem.

Bardzo pyszne placuszki z warzyw, wprost rozpływają się w ustach. Podane z twarożkiem będą pyszną propozycją na bezmięsny obiad. Z przepisu wyszło mi około 24 sztuki. Zapraszam.

 Cukinia w roli głównej.

Składniki:


Placuszki:

1 młoda cukinia ( około 50 dag )

2 duże marchewki

5 średnich ziemniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

natka pietruszki według uznania

koperek zielony według uznania

4 jajka

5 łyżek mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia


Twarożek:

25 dag sera białego

5 łyżek śmietany 12 %

sól do smaku

kolorowy pieprz


Wykonanie:


1. Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy. Marchewki, cukinie i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie ziemniaki i cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę, czosnek, koperek i pietruszkę drobno siekamy. Do przygotowanych warzyw wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.


2. Ser biały mieszamy ze śmietaną, solimy do smaku.


3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.


4. Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 

5. Na talerze nakładamy placuszki, porcje twarożku,twarożek oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.


6. Smacznego.

 

Pasztet z cukinii i pieczarek.

Pierwszy raz piekłam taki warzywny pasztet i na pewno nie ostatni. Z przepisu wyszło mi dwie foremki pasztetu. Jest bardzo pyszny. Możemy go podać na gorąco lub na zimno. Zapraszam:)

Cukinia w roli głównej.
Składniki:

4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii

40 dag pieczarek

5 jajek

półtorej szklanki bułki tartej

1 ząbek czosnku

2 średnie cebule

3 średnie marchewki

20 dag sera żółtego

olej do smażenia

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka suszonego koperku

sól i pieprz do smaku


dodatkowo:

bułka tarta ( do posypania foremek )

olej (do posmarowania foremek i pasztetu )

2 foremki aluminiowe ( o pojemności 1 litr każda )


Wykonanie:


1. Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.


2. Marchewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.


3. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy pieczarki i marchewkę, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.Warzywa powinny trochę zmięknąć. Studzimy.


4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami, koperek, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, ser żółty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubijamy. Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.


6. Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.


7. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak