Cukinia. Jedni lubią inni nie. Zazwyczaj jedzona w wersji wytrawnej,jako dodatek do sałatek lub w przetworach. Ja jednak wolę cukinię na słodko,a najlepiej w ciastach.Takie desery ,to również świetny sposób na przemycenie warzyw w diecie naszych dzieci.
Muffiny marchewkowe z cukinią i bananem
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego albo ksylitolu
1/2 łyżeczki soli morskiej
szczypta gałki muszkatołowej
Cukinia. Jedni lubią inni nie. Zazwyczaj jedzona w wersji wytrawnej,jako dodatek do sałatek lub w przetworach. Ja jednak wolę cukinię na słodko,a najlepiej w ciastach.Takie desery ,to również świetny sposób na przemycenie warzyw w diecie naszych dzieci.
Muffiny marchewkowe z cukinią i bananem
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego albo ksylitolu
1/2 łyżeczki soli morskiej
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka może być sojowe
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki oleju rzepakowego
1 banan
1 jajko
1 marchewka po starciu powinna być 1 szklanka
1/2 cukinii po starciu powinna być 1 szklanka
pestki dyni do posypania
Mąki,proszek do pieczenia,sodę,sól,cukier,rodzynki,płatki owsiane i rodzynki dodaj do miseczki i wymieszaj.
Do osobnej miseczki dodaj marchewkę,cukinię,jajko,mleko i olej. Banana obierz i rozgnieć widelcem,dodaj do mokrych składników i przemieszaj.
Suche składniki przełóż do mokrych i dokładnie połącz.
Ciasto nałóż do papilotek i posyp pestkami dyni
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.
Brownie z cukinią, wegańskie
100 g gorzkiej czekolady
1-1/2 cukinii (po starciu powinny być 2 szklanki)
3/4 szklanki oleju kokosowego
1 1/2 szklanki cukru kokosowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
1 3/4 szklanki mąki jaglanej
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz ze sobą cukier,olej kokosowy,ekstrakt waniliowy,kakao,mąkę,sól i sodę.
Do zawartości dodaj startą cukinię (nie odsączaj z nadmiaru wody) i dokładnie wymieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto wyłóż do formy i piecz przez ok. 25 minut.
Czekoladowe ciasto z cukinii
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju
150 g gorzkiej czekolady
2 szklanki startej cukinii
Do miski wsyp wszystkie suche składniki,oprócz cukru i czekolady. Wymieszaj.
Jajka ubij z cukrem,dodaj olej i wanilię. Jajka przełóż do mąki i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj cukinię.
Czekoladę pokrój drobno w kostkę i dodaj do masy. Całość dokładnie przemieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175 C przez ok 50-60 minut .