Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia-zupy kremy.

Właśnie trwa sezon na cukinię. Warto korzystać z tego warzywa ponieważ jest bardzo smaczne, zdrowe i tanie. Z cukinii bardzo pyszne są zupy kremy. Polecam Wam kilka moich sprawdzonych przepisów.

Właśnie trwa sezon na cukinię. Warto korzystać z tego warzywa ponieważ jest bardzo smaczne, zdrowe i tanie. Z cukinii bardzo pyszne są zupy kremy. Polecam Wam kilka moich sprawdzonych przepisów.

Z cukinii warto przygotować zupę-krem, wystarczy dorzucić kilka warzyw, zalać wodą lub bulionem, ugotować i zblendować, ja osobiście najczęściej przyprawiam tak, żeby zupa była pikantna, wtedy nie będzie ona mdła, a dodatkowo lekko nas rozgrzeje. Można ją podać z grzankami czy pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni. Ale taka sama bez żadnych dodatków też jest smaczna. Dodam, że taką zupę można przygotować bardzo tanio. Wody czy bulionu dolewamy według uznania jak gęstą chcemy mieć zupę, moje zupy najczęściej są bardzo gęste ponieważ takie właśnie lubię. A jak jest u Was, lubicie takie zupy? Może spróbujecie któregoś z moich przepisów. Zapraszam.


Moje przepisy na pyszne zupy:

 

 

Zupa krem z cukinii i ziemniaków.

Uwielbiam takie zupy, mocno warzywne. Takie zupy są bardzo syte i bardzo zdrowe. Zupę podałam z chrupiącymi grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika. Jednym słowem: pysznie, tanio i zdrowo. Zapraszam:)

Cukinia-zupy kremy.
Składniki:

1 średnia cukinia

4 średnie ziemniaki

1 cebula

pół średniego pora

2 ząbki czosnku

2 marchewki

2 szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

pieprz ziołowy do smaku

bazylia suszona

zioła prowansalskie

koperek suszony


Dodatkowo:

chleb tostowy na grzanki ( według uznania )

pestki słonecznika ( dowolna ilość )


Wykonanie:


1. Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy, następnie kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby do warzyw dolewamy gorącej wody.


2. Gdy warzywa będę miękkie zupę miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.


3. Kromki chleba rumienimy na suchej patelni lub opiekamy w tosterze. Pestki słonecznika rumienimy na suchej i gorącej patelni.


4. Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy prażonym słonecznikiem, podajemy z chrupiącą grzanką.


5. Smacznego.

 

Zupa krem z cukinii.

W tym roku na moich grządkach pojawiło się kilka pięknych cukinii, nic tylko przygotować zupę krem. Wyszła mi bardzo pyszna, lekko pikantna za sprawą cząbru i pachnąca za sprawą mieszanki ziół prowansalskich. Pamiętajmy, że cząber jest dość pikantny i należy dodawać go ostrożnie. Zapraszam:)

Cukinia-zupy kremy.
Składniki:

1 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu pestek )

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

2 szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

zioła prowansalskie

suszony cząber


Wykonanie:


1. Warzywa obieramy, z cukinii usuwamy pestki, płuczemy i osuszamy i kroimy na małe kawałki.


2. W garnku roztapiamy masło wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy cukinię i również chwilę przesmażamy.


3. Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.


4. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.


5. Smacznego.

 

Kalafiorowo - cukiniowa zupa krem.

Uwielbiam różne zupy kremy. Robi się je bardzo szybko, są tanie i syte. Ta zupa wyjątkowo przypadła mi do smaku. Zrobiłam ją bardzo gęstą i pikantną. Zapraszam:)

Cukinia-zupy kremy.
Składniki:

1 mała cukinia

pół kalafiora

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 liść laurowy

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

przyprawa naturalna według uznania

zioła Ojca Mateusza ( ewentualnie inne ulubione ) według uznania

woda


Wykonanie:


1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i dokładnie osączmy z wody. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.


2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy kalafior i cukinię, mieszając przesmażamy, Następnie dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości.


3. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.


4. Podajmy gorącą.


5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak