Cukinia w niektórych regionach Polski znana jest również jako kabaczek. Ma kilka różnych odmian, więc można zjeść cukinię nie tylko zieloną, ale także żółtą, czy w paski.
Jest to warzywo lekkostrawne i niskokaloryczne (16 kcal/100g) o łagodnym smaku, więc jest szczególnie polecana osobom na diecie. Ponadto kabaczek odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Można ją jeść nie tylko w potrawach wytrawnych, ale również w ciastach, deserach, przetworach, jak i na surowo - w każdej wersji jest równie smaczna.
Najsmaczniejsze są oczywiście młode cukinie, w których pestki jeszcze się nie wykształciły, a co ciekawe można wykorzystać w kuchni również kwiaty cukinii, choć nie każdy je lubi.
W mojej kuchni cukinię wykorzystuję tak:
Bitki z karkówki z cukinią, marchewką i koperkiem
Składniki:
- 5 plastrów karkówki bez kości
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 300 ml wody
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po tym czasie zalewamy bitki wodą i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, dusimy pod przykryciem ok.15 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię i ponownie dusimy, do czasu, aż będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Sałatka warzywna z cukinią (przepis)
Gulasz z łopatki z pieczarkami i cukinią (przepis)
Lody śmietankowo-cytrynowe z cukinią (przepis)
Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką w sosie bazyliowym (przepis)