Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cynamon

Cynamon jest popularną przyprawą o wyrazistym smaku i zapachu.Z dzieciństwa pamiętam zapach cynamonu w szarlotce, dziś cynamon dodaję do masy czekoladowej , sernika, ciasta drożdżowego, lub kawy.

Cynamon

 

ZAPROPONUJĘ KILKA PRZEPISÓW Z WYKORZYSTANIEM  TEJ AROMATYCZNEJ PRZYPRAWY .A ZACZNIEMY OD :

CYNAMONOWE SERCA.

mąka 700 gram

drożdże 50 gram

mleko 2 szklanki

jajka 3 sztuki

cukier 0,5 szklanki

masło 1/4 kostki

ocet 2 łyżeczki

olej 4 łyżki

cynamon wg uznania

 

Sposób przygotowania.

Z drożdży, łyżeczki cukru,mąki i mleka robimy rozczyn i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Dwa jajka ubijam z cukrem na puszystą masę , do robota dodaję przesianą mąkę ,rozczyn ciepłe mleko,olej,ocet i na najniższych obrotach wyrabiam około15 minut na gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Rozpuścić w rondelku masło.
Rozwałkować prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cynamonem.
Pociąć wzdłuż na paski o szerokości 4 cm.
Pozwijać je w spiralę i kształtować serca, odstawić na 30 minut.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w 170°CCynamon

MINI PĄCZKI CYNAMONOWE.

 

Składniki:

mąka 0,4 kg.

jajka 2 sztuki

drożdże pół kostki

cynamon 

cukier 3 łyżki

mleko 125 ml.

 

do posypania:

 

cukier puder

cynamon

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiać na blat , w garnku podgrzej mleko z cukrem dodaj drożdże ,i przelej do mąki ,dodaj jajka i wyrób ciasto,odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Z ciasta wycinaj kieliszkiem krążki ,formuj małe kuleczkipączki odstaw na 2 godz do lodówki.
Następnie wyjmij z lodówki pozostaw w temp.pokojowej pół godz. 
Rozgrzej olej, smaż pączki na złoty kolor,po upieczeniu jeszcze jak pączki są ciepłe posypać mieszanką cynamonową ( cukry plus cynamon)  

Cynamon

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak