ZAPROPONUJĘ KILKA PRZEPISÓW Z WYKORZYSTANIEM TEJ AROMATYCZNEJ PRZYPRAWY .A ZACZNIEMY OD :
CYNAMONOWE SERCA.
mąka 700 gram
drożdże 50 gram
mleko 2 szklanki
jajka 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
masło 1/4 kostki
ocet 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
cynamon wg uznania
Sposób przygotowania.
Z drożdży, łyżeczki cukru,mąki i mleka robimy rozczyn i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Dwa jajka ubijam z cukrem na puszystą masę , do robota dodaję przesianą mąkę ,rozczyn ciepłe mleko,olej,ocet i na najniższych obrotach wyrabiam około15 minut na gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Rozpuścić w rondelku masło.
Rozwałkować prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cynamonem.
Pociąć wzdłuż na paski o szerokości 4 cm.
Pozwijać je w spiralę i kształtować serca, odstawić na 30 minut.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w 170°C
MINI PĄCZKI CYNAMONOWE.
Składniki:
mąka 0,4 kg.
jajka 2 sztuki
drożdże pół kostki
cynamon
cukier 3 łyżki
mleko 125 ml.
do posypania:
cukier puder
cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiać na blat , w garnku podgrzej mleko z cukrem dodaj drożdże ,i przelej do mąki ,dodaj jajka i wyrób ciasto,odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie wyjmij z lodówki pozostaw w temp.pokojowej pół godz.