Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cynamon-zapach Świąt.

Jak dla mnie cynamon to nie tylko zapach jesieni i szarlotki. Kojarzy mi się jeszcze z Bożym Narodzeniem, z ciastami, pierniczkami i gorącymi napojami. A czy jest ktoś kto nie lubi zapachu i smaku cynamonu? Ja uwielbiam. Zapraszam do wpisu.

Jak dla mnie cynamon to nie tylko zapach jesieni i szarlotki. Kojarzy mi się jeszcze z Bożym Narodzeniem, z ciastami, pierniczkami i gorącymi napojami. A czy jest ktoś kto nie lubi zapachu i smaku cynamonu? Ja uwielbiam. Zapraszam do wpisu.

Uwielbiam wszystko co z cynamonem, od ciast po inne słodkości czy napoje. Ta korzenna przyprawa kojarzy mi się również ze świętami. W tym wpisie przedstawię Wam kilka przepisów z cynamonem w roli głównej jak i kilka ciekawostek o nim, bo większość z nas myśli, że cynamon to tylko taka pachnąca przyprawa, a tym czasem ma ona wiele wspaniałych właściwości. Poczytajcie.


Rozróżniamy dwa rodzaje cynamonu: cynamon Cejloński i cynamon Cassia. Oczywiście cynamon Cejloński to ten lepszy. Różni się wyglądem, smakiem, zapachem i ceną, jest znacznie droższy. Cynamon cejloński ma lekko słodkawy smak i z łatwością można go zmielić. Z kolei cynamon Cassia ma ciemniejszy kolor i jest bardziej twardy, jest częściej spotykany w naszych sklepach. Warto sięgać po ten lepszy.

Cynamon ma wiele zastosowań w kuchni, zdrowotnych i leczniczych.


Zastosowanie cynamonu:


W kuchni:

-idealny do ciast, ciasteczek i napojów


W lecznictwie i zdrowiu:

-zawiera błonnik, miedź i wapń

-wspomaga leczenie chorób stawowych

-ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne

-wspomaga leczenie trądziku

-dzięki dużej zawartości chromu wspomaga odchudzanie

-ma właściwości antyrakowe

-wzmacnia system odpornościowy

-stosowany odpowiednio pomaga utrzymać odpowiedni cholesterol i poziom cukru we krwi

-przynosi ulgę przy w zdęciach

-musimy również uważać na ilości spożywanego cynamonu, zawiera on kumarynę, która może uszkadzać wątrobę

 


Co można przygotować na świąteczny stół z cynamonem:


1. Trufelki z herbatników z cynamonową nutką.


Dzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można przygotować je na świąteczny stół, będą się na nim ładnie prezentowały, a zapewniam, że dość szybko znikną z talerza. Możecie je udekorować świąteczną posypką. Zapraszam :)

Cynamon-zapach Świąt.


Składniki:


Na trufelki:

20 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

około 25 dag herbatników

1 łyżeczka mielonego cynamonu


Dodatkowo:

20 dag białej czekolady

dowolna cukrowa posypka


Wykonanie:


1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta.


2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.


3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.


4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.

5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę.


Rady:

Masło najlepiej użyć 82 %.

Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''.

Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy.

Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć.

 

2. Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką.


Nie ma to jak w zimne i ponure dni rozgrzać się gorącą herbatą. Niby nic taka herbata z cytryną, ale może by tak przygotować ją w innej wersji. Z cynamonem, goździkami i pomarańczą? Spróbujcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Ja uwielbiam taką herbatę, cudownie pachnącą i rozgrzewającą. Zapraszam :)

Cynamon-zapach Świąt.

Składniki na 1 filiżankę:


300 ml wody

1 saszetka ulubionej herbaty ( u mnie czarna )

cukier do smaku

4 goździki

kawałek laski cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )

1 dość gruby plasterek pomarańczy

1 cieniutki plasterek cytryny


Wykonanie:


1. Wodę, cynamon i goździki gotujemy w garnku przez około 1 minutę, następnie przykrywamy przykrywką na kolejną minutę. Ponownie zagotowujemy i przecedzając zalewamy nią saszetkę herbaty, parzymy.


2. Następnie dodajemy cukier do smaku oraz plasterki pomarańczy i cytryny. Podajemy bardzo gorącą.


3. Smacznego życzę.

 

3. Cynamonowo - drożdżowy wieniec.


Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc, pomyśleć o wypiekach. W związku z tym ja proponuję przygotować Wam taki oto wieniec na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu.Zapraszam :)

Cynamon-zapach Świąt.


Składniki:


Rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu prawdziwego

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka


Ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )

2 jajka

2 łyżki miodu prawdziwego

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki cukru

5 dag masła

ewentualnie ciepłe mleko

 

Dodatkowo:

5 dag masła

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier trzcinowy tak około pół szklanki

2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )

cynamon według uznania


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.


2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.


3. Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.


4. Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.


5. Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.

 

6. Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak