Jak dla mnie cynamon to nie tylko zapach jesieni i szarlotki. Kojarzy mi się jeszcze z Bożym Narodzeniem, z ciastami, pierniczkami i gorącymi napojami. A czy jest ktoś kto nie lubi zapachu i smaku cynamonu? Ja uwielbiam. Zapraszam do wpisu.
Uwielbiam wszystko co z cynamonem, od ciast po inne słodkości czy napoje. Ta korzenna przyprawa kojarzy mi się również ze świętami. W tym wpisie przedstawię Wam kilka przepisów z cynamonem w roli głównej jak i kilka ciekawostek o nim, bo większość z nas myśli, że cynamon to tylko taka pachnąca przyprawa, a tym czasem ma ona wiele wspaniałych właściwości. Poczytajcie.
Rozróżniamy dwa rodzaje cynamonu: cynamon Cejloński i cynamon Cassia. Oczywiście cynamon Cejloński to ten lepszy. Różni się wyglądem, smakiem, zapachem i ceną, jest znacznie droższy. Cynamon cejloński ma lekko słodkawy smak i z łatwością można go zmielić. Z kolei cynamon Cassia ma ciemniejszy kolor i jest bardziej twardy, jest częściej spotykany w naszych sklepach. Warto sięgać po ten lepszy.
Cynamon ma wiele zastosowań w kuchni, zdrowotnych i leczniczych.
Zastosowanie cynamonu:
W kuchni:
-idealny do ciast, ciasteczek i napojów
W lecznictwie i zdrowiu:
-zawiera błonnik, miedź i wapń
-wspomaga leczenie chorób stawowych
-ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne
-wspomaga leczenie trądziku
-dzięki dużej zawartości chromu wspomaga odchudzanie
-ma właściwości antyrakowe
-wzmacnia system odpornościowy
-stosowany odpowiednio pomaga utrzymać odpowiedni cholesterol i poziom cukru we krwi
-przynosi ulgę przy w zdęciach
-musimy również uważać na ilości spożywanego cynamonu, zawiera on kumarynę, która może uszkadzać wątrobę
Co można przygotować na świąteczny stół z cynamonem:
1. Trufelki z herbatników z cynamonową nutką.
Dzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można przygotować je na świąteczny stół, będą się na nim ładnie prezentowały, a zapewniam, że dość szybko znikną z talerza. Możecie je udekorować świąteczną posypką. Zapraszam :)
Składniki:
Na trufelki:
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
około 25 dag herbatników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
20 dag białej czekolady
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta.
2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.
3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.
5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Masło najlepiej użyć 82 %.
Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy.
Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć.
2. Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką.
Nie ma to jak w zimne i ponure dni rozgrzać się gorącą herbatą. Niby nic taka herbata z cytryną, ale może by tak przygotować ją w innej wersji. Z cynamonem, goździkami i pomarańczą? Spróbujcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Ja uwielbiam taką herbatę, cudownie pachnącą i rozgrzewającą. Zapraszam :)
Składniki na 1 filiżankę:
300 ml wody
1 saszetka ulubionej herbaty ( u mnie czarna )
cukier do smaku
4 goździki
kawałek laski cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )
1 dość gruby plasterek pomarańczy
1 cieniutki plasterek cytryny
Wykonanie:
1. Wodę, cynamon i goździki gotujemy w garnku przez około 1 minutę, następnie przykrywamy przykrywką na kolejną minutę. Ponownie zagotowujemy i przecedzając zalewamy nią saszetkę herbaty, parzymy.
2. Następnie dodajemy cukier do smaku oraz plasterki pomarańczy i cytryny. Podajemy bardzo gorącą.
3. Smacznego życzę.
3. Cynamonowo - drożdżowy wieniec.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pora więc, pomyśleć o wypiekach. W związku z tym ja proponuję przygotować Wam taki oto wieniec na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu.Zapraszam :)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
2 jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki cukru
5 dag masła
ewentualnie ciepłe mleko
Dodatkowo:
5 dag masła
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier trzcinowy tak około pół szklanki
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
cynamon według uznania
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.
4. Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.
5. Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.
6. Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.