Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czas na gofry

W czasie letniego urlopu gofry kuszą swym zapachem na każdym kroku, czy nad morzem, czy w górach, równie smaczne można przygotować sobie w domu.

Gofry to jeden z ulubionych deserów latem - szczególnie w czasie urlopu, kiedy to prawie na każdym rogu stoją budki i kuszą pięknym zapachem świeżo pieczonych gofrów.

Niejednokrotnie dajemy się skusić na jednego, czy nawet dwa, ale warto wiedzieć, że gofry z budki są przygotowywane z gotowej mieszanki, więc na próżno szukać tam naturalnych składników.

Przygotowanie gofrów nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu, a robiąc je w domu mamy pewność co w sobie zawierają i możemy zrobić je w różnych wariantach smakowych.

Nie ważne, czy są podane wyłącznie z cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną i owocami - każda wersja smakuje wyśmienicie.

Oprócz gofrów na słodko, można również przygotować je na wytrawnie - choć sama jeszcze nie próbowałam takich robić, to podobno są bardzo smaczne.

 

Moje gofrowe propozycje:

Gofry cappuccino

Czas na gofry

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • dżem do podania

 

Przygotowanie:

Mąkę i cappuccino przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy jajko, wodę i olej. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Porcje tak przygotowanego ciasta wlewamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy ok. 7-8 minut.

Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubionym dżemem.

 

Gofry kokosowe

Czas na gofry

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

 

Przygotowanie:

Całe jajka ubijamy ze szczyptą soli, po czym dodajemy po trochu cukier (cały czas ubijając, by się rozpuścił). Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. 

Na koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i jeszcze chwilę ucieramy. Smażymy na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy. 

Gotowe gofry oprószamy cukrem pudrem. 

 

Gofry bananowe

Czas na gofry

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 ml oleju
  • 1 dojrzały banan + do podania
  • bita śmietana
  • sos toffi

 

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, mleko, cukier, olej i rozgniecionego widelcem banana. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut.

Po tym czasie wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smażymy na rumiano (ok. 7-8 minut).

Podajemy z bitą śmietaną, kawałkami banana i sosem toffi.

Maridka19 12.08.2016 09:20
Ale pyszne i słodkie propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak