Gofry to jeden z ulubionych deserów latem - szczególnie w czasie urlopu, kiedy to prawie na każdym rogu stoją budki i kuszą pięknym zapachem świeżo pieczonych gofrów.
Niejednokrotnie dajemy się skusić na jednego, czy nawet dwa, ale warto wiedzieć, że gofry z budki są przygotowywane z gotowej mieszanki, więc na próżno szukać tam naturalnych składników.
Przygotowanie gofrów nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu, a robiąc je w domu mamy pewność co w sobie zawierają i możemy zrobić je w różnych wariantach smakowych.
Nie ważne, czy są podane wyłącznie z cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną i owocami - każda wersja smakuje wyśmienicie.
Oprócz gofrów na słodko, można również przygotować je na wytrawnie - choć sama jeszcze nie próbowałam takich robić, to podobno są bardzo smaczne.
Moje gofrowe propozycje:
Gofry cappuccino
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- cukier puder
- dżem do podania
Przygotowanie:
Mąkę i cappuccino przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy jajko, wodę i olej. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Porcje tak przygotowanego ciasta wlewamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy ok. 7-8 minut.
Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubionym dżemem.
Gofry kokosowe
Składniki (dla 2 osób):
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 25 g masła
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Całe jajka ubijamy ze szczyptą soli, po czym dodajemy po trochu cukier (cały czas ubijając, by się rozpuścił). Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
Na koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i jeszcze chwilę ucieramy. Smażymy na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Gotowe gofry oprószamy cukrem pudrem.
Gofry bananowe
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 25 ml oleju
- 1 dojrzały banan + do podania
- bita śmietana
- sos toffi
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, mleko, cukier, olej i rozgniecionego widelcem banana. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut.
Po tym czasie wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smażymy na rumiano (ok. 7-8 minut).
Podajemy z bitą śmietaną, kawałkami banana i sosem toffi.