Już jakiś czas temu pojawiły się pierwsze śliwki. Zaraz po nich dojrzewają węgierki. Jednak moje ulubione..Co warto zrobić ze śliwek? Oczywiście dżemy,powidła,ciasta,idealnie sprawdzą się w ciastach drożdżowych,desery i wiele innych. Ja pierwsze co robię ze śliwek,to knedle ! Najbardziej smakują mi te z bułką tartą, 'niebo w gębie'.
Knedle
5 średnich ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 jajka
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 bułki tartej
1/4 szklanki cukru cynamonowego
Już jakiś czas temu pojawiły się pierwsze śliwki. Zaraz po nich dojrzewają węgierki. Jednak moje ulubione..Co warto zrobić ze śliwek? Oczywiście dżemy,powidła,ciasta,idealnie sprawdzą się w ciastach drożdżowych,desery i wiele innych. Ja pierwsze co robię ze śliwek,to knedle ! Najbardziej smakują mi te z bułką tartą, 'niebo w gębie'.
Knedle
5 średnich ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 jajka
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 bułki tartej
1/4 szklanki cukru cynamonowego
4 łyżki masła
około 1 kg śliwek węgierek, bez pestek
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.
Do ziemniaków dodajemy jajka i sól,mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby 'odpoczęło'.
W między czasie przygotowujemy bułkę tartą..
Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy,dodajemy bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor,odstawiamy.
Zagniatamy knedle:
Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy. Odkładamy na posypanej mąką tacy.Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli,gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną.Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z wody.Knedle przekładamy do wcześniej przygotowanej bułki tartej i delikatnie mieszamy,przekładamy na talerze oraz posypujemy cukrem cynamonowym.