Cena truskawek spadła,a to znak,że można zabrać się za przetwory. Do truskawek dołącza również czereśnia,której mam pod dostatkiem. Wiem,że w sklepach czereśnie są jeszcze drogie,ale jeśli macie znajomych,którzy mają sad na pewno pomogą..
Dżem truskawkowy z jabłkiem
1 kg truskawek
2 zielone jabłka
1 1/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka masła
Truskawki pokrój. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło,dodaj jabłka i podsmażaj do momentu aż jabłka będą miękkie.
Dodaj pozostałe składniki i smaż na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
Przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
Dżem z czereśni z chia
ok. 3 szklanki czereśni, wydrylowanych
1/4 szklanki nasion chia
1/4 szklanki syropu klonowego
Dżem z czereśni
4 szklanki wydrylowanych czereśni
sok z 1 dużej cytryny
1 szklanka cukru
Czereśnie wraz z sokiem z cytryny przełóż do garnka/rondla z grubym dnem. Gotuj na średnim ogniu przez ok 30 minut,od czasu do czasu mieszając.