Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czas na przetwory

Cena truskawek spadła,a to znak,że można zabrać się za przetwory. Do truskawek dołącza również czereśnia,której mam pod dostatkiem. Wiem,że w sklepach czereśnie są jeszcze drogie,ale jeśli macie znajomych,którzy mają sad na pewno pomogą..   Dżem truskawkowy z jabłkiem 1 kg truskawek 2 zielone jabłka 1 1/4 szklanki cukru sok z 1 cytryny  1 łyżeczka masła Truskawki pokrój. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.W garnku z grubym dnem rozpuść masło,dodaj jabłka i

Cena truskawek spadła,a to znak,że można zabrać się za przetwory. Do truskawek dołącza również czereśnia,której mam pod dostatkiem. Wiem,że w sklepach czereśnie są jeszcze drogie,ale jeśli macie znajomych,którzy mają sad na pewno pomogą..

 

Dżem truskawkowy z jabłkiem

1 kg truskawek

2 zielone jabłka

1 1/4 szklanki cukru

sok z 1 cytryny 

1 łyżeczka masła

Truskawki pokrój. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło,dodaj jabłka i podsmażaj do momentu aż jabłka będą miękkie.
Dodaj pozostałe składniki i smaż na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
Przełóż do słoiczków i pasteryzuj. 

Czas na przetwory

Dżem z czereśni z chia 

ok. 3 szklanki czereśni, wydrylowanych

1/4 szklanki nasion chia

1/4 szklanki syropu klonowego

Czereśnie i syrop klonowy przełóż do garnka/rondla o grubym dnie. Zagotuj.
Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Smaż przez ok. 15-20 minut,od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i blenderem zmiksuj owoce do pożądanej konsystencji. Zależy jaki dżem wolicie,u mnie wszyscy wolą gładkie dżemy taki więc zrobiłam.
Dodaj nasiona chia i wymieszaj.
Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj. 
 
Czas na przetwory
 

Dżem z czereśni

4 szklanki wydrylowanych czereśni

sok z 1 dużej cytryny

1 szklanka cukru

Czereśnie wraz z sokiem z cytryny przełóż do garnka/rondla z grubym dnem. Gotuj na średnim ogniu przez ok 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukier i gotuj przez następne 30 minut.
Przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj.
 
Czas na przetwory
anka1988 14.06.2017 09:04
u nas z truskawek to robimy kompoty i dżemy. Syn ich zwolennikiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak