Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czas na rozgrzewkę - zupy

Za oknem mroźno - więc czas na pyszne, rozgrzewające zupy!

Za oknem mroźno więc czas na pyszne, aromatyczne i rozgrzewające zupy. Gdy na dworze zimno, nasz organizm potrzebuje dodatkowej energii i ciepła. Cudownie jest wrócić z pracy i zjeść taki ciepły obiad. U mnie za oknem spadł pierwszy śnieg i troszkę mrozi, więc po spacerze z Córcią zupa jest mile widziana. Oczywiście nic nie zastąpi ogórkowej czy klopsowej mojej Mamy. Poniżej przedstawiam Wam kilka ulubionych moich zup.

Węgierski kociołek z kurczakiem
Syty i szybki pomysł na węgierski obiad. Wędzona papryka oraz węgierska przyprawa nadają daniu wyrazistości i niezwykłego smaku i zapachu.

400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
500 ml bulionu drobiowego
4 cebule
3 duże ziemniaki
1 marchew
1 czerwona papryka
4 pieczarki
1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
Sól
Pieprz

Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw.

Czas na rozgrzewkę - zupy

 

Zupa serowa
Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków.

2 drobiowe skrzydełka
1 cebula
2 kiełbaski francuskie
Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
7 różyczek kalafiora
100 serka topionego hollander kremowy
50 g serka topionego śmietankowego
100 g serka topionego z szynką
1 kostka rosołowa drobiowa
1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
Sól
Pieprz

Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Kucharek. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia serków i delikatnego zgęstnienia zupy.

Czas na rozgrzewkę - zupy

 

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą
Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i bardzo syta.


1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe
2,5 litra wody
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup
2 marchewki
200 g wędzonego boczku
3 cebule
300 g kiełbaski wędzonej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
5 jajek
Sól, Pieprz
Natka pietruszki do posypania

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową, kostkę rosołową i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki. Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Porcje rosołowe możemy obrać z mięsa i dołożyć do zupy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Podajemy z zupą. Dekorujemy natką pietruszki.

Czas na rozgrzewkę - zupy

 

Pieczarkowa z kurczakiem i serem

Najlepsza pieczarkowa jaka jadłam! Aromatyczna, gęsta i z ciągnącym serem w środku. Polecam na jesienne rozgrzanie!

2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Kawałek korzenia selera
250 g pieczarek
1,5 litra bulionu wołowego
100 g kremowego serka topionego Gouda
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Świeży koperek do posypania

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojone pieczarki i resztę warzyw. Mieszamy i przesmażamy kilka minut. Całość zalewamy wołowym bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz małe kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu rozpuszczenia serów. Podajemy z kawałkami pieczarek ułożonych na wierzchu oraz świeżym koperkiem.

Czas na rozgrzewkę - zupy

 

Zupa klopsowa z boczkiem
Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie.


Na wywar warzywny:
1,5 litra wody
1 marchewka
Kawałek pora
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek selera (korzeń)
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do zup
Dodatkowo:
300 g mięsa mielonego
1 jajko
Połowa cebuli
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki octu 10%
Sól
Pieprz
300 g boczku wędzonego
1,5 cebuli
Natka pietruszki, koperek

Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy pokrojone warzywa. Zupę zaciągamy mąkami oraz śmietaną. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i resztą boczku z cebulką. Zupę możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem.

Czas na rozgrzewkę - zupy

bietka 28.11.2016 12:55
smaczne zupki, jeszcze w tym tygodniu wypróbuję przepis na zupę serową :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak