♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
Sernik mega czekoladowy & mazisty ,delikatny sernik na czekoladowym spodzie , z płynną polewą czekoladową i orzechami włoskimi.
twaróg tłusty 500 gram
jogurt grecki 300 ml.
jajka 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
czekolada gorzka 100 gram
kakao 1 łyżka
Spód sernika :
herbatniki czekoladowe 10 gram
masło 30 gram
orzechy włoskie 1/2 szklanki
Polewa:
masło 1 łyżka
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 50 gram
oraz :
posiekane orzechy włoskie
1. Herbatniki zmiksować z orzechami i masłem.Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm.wyłożyć papierem do pieczenia ,wysypać masę ,docisnąć łyżką .Wstawić do lodówki .
masa serowa :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do miski przełożyć ser ( dwukrotnie zmielony ) oraz resztę składników, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę ,wymieszać .Masę przelać ( delikatnie ) na spód .Piec w 150 stopniach 30 minut( góra -dół) .Po upieczeniu zostawić 2 godziny w piekarniku.
Sernik wstawić na noc do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady dodać masło, polać zimny sernik ,udekorować orzechami.
Sernik z sosem karmelowym i orzeszkami ziemnymi ♥♥♥
Najsmaczniejszy sernik, kremowy i delikatny , smakowitości dodają chrupiące orzeszki w słodko - słonym sosie karmelowym.
masa:
twaróg z wiaderka 1kg
jajka 4 sztuki
śmietanka kremówka 150 ml
cukier z wanilią 200 gram
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
spód sernika :
herbatniki czekoladowe 100 gram
masło
oraz :
orzeszki ziemne 1 szklanka
sos karmelowy słony 200 ml
1. składniki na sernik przełożyć do misy robota , wymieszać na najwyższym biegu
2. masło rozpuścić , herbatnik pokruszyć , do pokruszonych herbatników wlać masło i wymieszać
3.okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,herbatniki wymieszane z masłem przesypać na blaszkę , masę docisnąć do blaszki ,( ja pomagam sobie literatką ) wlać masę serową ,piec w 150 st.1 godzinę ,na dno piekarnika postawić naczynie z wrzącą wodą
4.upieczony sernik zostawić do ostygnięcia piekarnika ,następnie wstawić na 4 godz. do lodówki,
5. po tym czasie polać sernik sosem karmelowym i posypać orzeszkami
X