Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czas pomyśleć o świętach

Do Świąt został ponad miesiąc, czas pomyśleć o świątecznym menu , w moim domu obok ryb , sałatek i bigosu na stole królują serniki . Jest sernik z sosem karmelowym i orzeszkami ziemnymi ♥♥♥ oraz sernik czekoladowo-orzechowy ♥♥♥ Oba przepyszne :) ♥

               ♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣  

Sernik mega czekoladowy & mazisty ,delikatny sernik na czekoladowym spodzie , z płynną polewą czekoladową i orzechami włoskimi.Czas pomyśleć o świętach



twaróg tłusty 500 gram
jogurt grecki 300 ml.
jajka 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
czekolada gorzka 100 gram
kakao 1 łyżka

Spód sernika :

herbatniki czekoladowe 10 gram
masło 30 gram
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Polewa:

masło 1 łyżka
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 50 gram

oraz :

posiekane orzechy włoskie

1. Herbatniki zmiksować z orzechami i masłem.Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm.wyłożyć papierem do pieczenia ,wysypać masę ,docisnąć łyżką .Wstawić do lodówki .

masa serowa :


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do miski przełożyć ser ( dwukrotnie zmielony ) oraz resztę składników, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę ,wymieszać .Masę przelać ( delikatnie ) na spód .Piec w 150 stopniach 30 minut( góra -dół) .Po upieczeniu zostawić 2 godziny w piekarniku.


Sernik wstawić na noc do lodówki.

 W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady dodać masło, polać zimny sernik ,udekorować orzechami.

Czas pomyśleć o świętach

 

 

 

Sernik z sosem karmelowym i orzeszkami ziemnymi ♥♥♥ 

Najsmaczniejszy sernik, kremowy i delikatny , smakowitości dodają chrupiące orzeszki w słodko - słonym sosie karmelowym.

masa:

twaróg z wiaderka 1kg

jajka 4 sztuki

śmietanka kremówka 150 ml

cukier z wanilią 200 gram

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

spód sernika :

herbatniki czekoladowe 100 gram

masło

oraz :

orzeszki ziemne 1 szklanka

sos karmelowy słony 200 ml

1. składniki na sernik przełożyć do misy robota , wymieszać na najwyższym biegu
2. masło rozpuścić , herbatnik pokruszyć , do pokruszonych herbatników wlać masło i wymieszać
3.okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,herbatniki wymieszane z masłem przesypać na blaszkę , masę docisnąć do blaszki ,( ja pomagam sobie literatką ) wlać masę serową ,piec w 150 st.1 godzinę ,na dno piekarnika postawić naczynie z wrzącą wodą
4.upieczony sernik zostawić do ostygnięcia piekarnika ,następnie wstawić na 4 godz. do lodówki,
5. po tym czasie polać sernik sosem karmelowym i posypać orzeszkami

Czas pomyśleć o świętach

X

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak