Borówka amerykańska jest źródłem witamin oraz mikroelementów a także makroelementów.
Najważniejszymi witaminami są: A, C, B, PP oraz E.
Oprócz tego są bogate w selen, potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, miedź.
Zaleca się także spożywanie świeżej borówki w celu poprawy wzroku i opóźnienia procesów starzenia.
Tak więc gdy jest sezon borówkowy warto z niego korzystać w miarę możliwości bo jednak borówka do tanich nie należy.
Jeśli mamy miejsce w zamrażarce to postarajmy się zrobić zapasy i maroźmy na zimę.
Potem możemy cieszyć się nią dłużej oczekując na kolejne sezony borówkowe.
Jako, że odmian borówki jest kilka i są wczesne, średnie, średio-późne i późne możemy cieszyć się nimi dłużej.
Wbrew pozorom ich uprawa nie jest trudna i jeśli zadbamy o krzewy to na pewno odwdzięczą się nam bujnym owocowaniem.
A teraz zapraszam na kilka inspiracji ze świeżymi borówkami.
Naleśniki z serem, borówką i miętą
Nadzienie :
600 g półtłustego twarogu
2 serki waniliowe Danio ( mogą być inne )
cukier do smaku ( opcjonalnie )
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 szk borówek amerykańskich
świeża mięta
Naleśniki :
3 szk mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
3 szk mleka
1 szk wody gazowanej
50 ml oleju
Nadzienie :
Do miski przełożyć twaróg i rozdrobnić.
Dodać serki i jogurt i wymieszać, w razie potrzeby posłodzić.
Wsypać borówki i wymieszać nadzienie.
Naleśniki :
Do miski wlać mleko i wodę, dodać sól, wbić jajka i wymieszać.
Następnie porcjami wsypywać mąkę i dokładnie mieszać ciasto aby nie było grudek.
Na koniec wlać olej, wymieszać ciasto i odstawić na 30 minut.
Potem porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron.
Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.
Wykończenie :
Na połowę naleśnika kłaść porcje nadzienia, na nadzienie posypać posiekaną miętę, nakryć częścią naleśnika bez nadzienia i zwijać naleśniki w rożki.
Naleśniki można przed podaniem polać jogurtem ale nie jest to konieczne.
Tort naleśnikowy z borówkami
Naleśniki :
2,5 szk wody
1/2 szk maślanki
1 szk mleka
2 szczypty soli
2 szczypty cukru
2 jajka
3 szk mąki pszennej typ 500
30 ml oleju rzepakowego
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Masa :
450 g półtłustego twarogu
200 g jogurtu naturalnego
cukier do smaku
350 g borówek
Dodatkowo :
borówki do dekoracji
2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml )
Naleśniki :
Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka oraz sól i cukier oraz barwnik i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
Rozgrzać patelnię, wlewać łyżka wazową porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni i smażyć naleśniki.
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
Masa :
Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić go a potem dodać cukier i jogurt i wymieszać.
Wsypać borówki ( trochę zostawić do dekoracji
) i ponownie przemieszać masę.
Dżemy przełożyć do miseczki i przemieszać aby łatwo się rozprowadzały.
Przełożenie :
Na tortownicy ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcja dżemu, zakryć drugim naleśnikiem.
Na drugi naleśnik rozprowadzić porcję masy serowej i przykryć naleśnikiem.
Postępować tak do momentu wyczerpania się składników.
Ostatni naleśnik powinien być czysty.
Środek i boki tortu obłożyć pozostawionymi borówkami.
Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.
Borówkowa rolada
Biszkopt :
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
600 ml śmietany słodkiej 30 %
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szk gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo :
350 g borówki amerykańskiej
kilka małych listków melisy
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą.
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo.
Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem.
Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry.
Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę.
Zostaw do wystudzenia.
Przygotuj teraz składniki masy.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna.
Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ).
Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach.
Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji.
Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
Ułóż ją tak aby łączenie było na dole.
Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy.
Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
Sernik na zimno z borówkami
350 g półtłustego twarogu
1 duża śmietana 12% ( 400 g )
cukier do smaku
1 galaretka agrestowa
2/3 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka cytrynowa
500 ml gorącej przegotowanej wody
350 g borówki amerykańskiej
Galaretkę agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody.
Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy.
Chłodną galaretkę wlać w trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm.
Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
Borówki umyć, osuszyć.
Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić.
Gdy masa serowa jest ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i delikatnie zalać galaretką.
Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki.
Podawać najlepiej po kilku godzinach.
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
4 jajka
1/2 szk oleju
300 ml mleka 3,2%
200 ml białej oranżady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
2,5 szk mąki typ 500
500 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
borówki amerykańskie ( użyłam mrożonych )
Borówki rozmrozić najlepiej na ręczniku papierowym.
Śmietanę ubić z cukrem i wstawić do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z cukrami, mlekiem, oranżadą i olejem.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać, nalewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor.
Gotowe gofry dekorować bitą śmietaną i borówkami.
Można dodać małe listki mięty.