Dziś zaproponuje wam nieziemsko czekoladowe ciasto z musem czekoladowym, polane ganache .Każdy kawałeczek to niebo w gębie .Wspaniały dodatek do kawy.Ciasto dla każdego łasucha.
Ciasto czekoladowe jest mięsiste, wilgotne coś na brownie , masa to mus bardzo czekoladowy.
A więc zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego.
Potrzebujemy:
3 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
200 gram cukru (najlepiej drobnego)
pół kostki masła
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
140 gram mąki
W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i kakao.Jak składniki się połączą w gładką masę odstawiam aby masa się schłodziła .
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę .Cienkim strumieniem wlewam masę czekoladową . Na koniec dosypuję przesiana mąkę .Delikatnie mieszam.Okrągłą formę posmarować masłem . Wlać ciasto .Piec 35-40 minut bez termoobiegu w 170 stopniach.
Masa czekoladowa:
2 czekolady gorzkie
1 czekoladę mleczną
masło 100 gram
1 szczypta soli
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej,dodaję sól, na koniec dodaje masło, mieszam.
Serek mascarpone 300 gram miksuję ,dodane po 1 łyżce rozpuszczoną czekoladę .
Śmietanę kremówkę 100 ml. ubijam na sztywno. Dodaję do masy .Masę przekładam na zimne ciasto czekoladowe.
Ganache :
śmietanka słodka 36% 60 ml.
czekolada 100 gram
Czekoladę siekamy.Śmietankę podgrzewamy ale nie gotujemy ,zalewamy czekoladę .Mieszamy .Ciepła masą polewamy ciasto. Na 2 godziny ciasto wstawiamy do lodówki.