Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekolada dobra na wszystko

Nie od dziś wiadomo że na chandrę i smutek sięgamy po czekoladę .Ja zawsze mam tabliczkę w szufladzie .Uwielbiam nadziewane i z orzechami laskowymi. A czekoladowe ciasta wręcz pochłaniam.

Dziś zaproponuje wam nieziemsko czekoladowe ciasto z musem czekoladowym, polane ganache .Każdy kawałeczek to niebo w gębie .Wspaniały dodatek do kawy.Ciasto dla każdego łasucha.

Ciasto czekoladowe jest mięsiste, wilgotne coś na brownie , masa to mus bardzo czekoladowy.

A więc zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego.

Potrzebujemy:

3 jajka

2 łyżki ciemnego kakao

200 gram cukru (najlepiej drobnego)

pół kostki masła

1,5 tabliczki gorzkiej  czekolady

140 gram mąki

 

W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i kakao.Jak składniki się połączą w gładką  masę odstawiam aby masa się schłodziła .

Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę .Cienkim strumieniem wlewam masę czekoladową . Na koniec dosypuję przesiana mąkę .Delikatnie mieszam.Okrągłą formę posmarować masłem . Wlać ciasto .Piec 35-40 minut bez termoobiegu w 170 stopniach.

Masa czekoladowa:

2 czekolady gorzkie

1 czekoladę mleczną

masło 100 gram

1 szczypta soli

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej,dodaję sól,  na koniec dodaje masło, mieszam.

Serek mascarpone 300 gram miksuję ,dodane po 1 łyżce rozpuszczoną czekoladę .

Śmietanę kremówkę 100 ml. ubijam na sztywno. Dodaję do masy .Masę przekładam na zimne ciasto czekoladowe.

Ganache :

śmietanka słodka 36% 60 ml.

czekolada 100 gram

Czekoladę siekamy.Śmietankę podgrzewamy ale nie gotujemy ,zalewamy  czekoladę .Mieszamy .Ciepła masą polewamy ciasto. Na 2 godziny ciasto wstawiamy do lodówki.

Czekolada dobra na wszystko

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak